Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Še izpolnjujejo pogoje za neprofitna stanovanja?

Občinski svetnik DeSUS Marko Bucik je na eni od sej občinskega sveta sprožil vprašanje neprofitnih stanovanj. Zanimalo ga je, ali so vsi sedanji najemniki dejansko še upravičeni do neprofitne najmenine in ali občina zagotavlja dovolj stanovanj socialno ogroženim družinam in posameznikom.

Svetnik Bucik je pojasnil, da so nekatera neprofitna stanovanja v občini oddana v najem, vendar najemniki ne živijo v njih. Po njegovih podatkih je občinski proračun zaradi nerednega plačevanja najemnin oškodovan za okrod 20 tisoč evrov na leto. Zato bi morali to vprašanje urediti.  

V občinski upravi so odgovorili, da ima občina v lasti 27 neprofitnih stanovanj, ki jih v neprofitni najem dodeljuje na podlagi javnih razpisov. Najemne pogodbe so dolžni skleniti za nedoločen čas, najemodajalec pa ima pravico, da od najemnika vsakih pet let zahteva dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja. Najemniki so vse zahtevane izjave in dokazila dolžni predložiti v roku 30 dni od prejema zahteve.

Če najemnik ni več upravičen do neprofitnega stanovanja, lahko pogodbo spremenijo v najemno pogodbo za tržno stanovanje. V primerih, ko se socialno stanje najemnika, ki plačuje tržno najemnino spremeni, lahko zahteva preverjanje njegovega socialnega stanja in ponovno spremembo tržne najemnine v neprofitno.

V občinski upravi so ob pregledu dokumentacije ugotovili, da so vse najemne pogodbe sklenjene za nedoločen čas, razen v enem primeru, ko je sklenjena za določen čas. Sicer pa bodo v roku pol leta preverili, ali uporabniki neprofitnih stanovanj v naši občini še izpolnjujejo pogoje za njihovo uporabo oziroma za plačilo neprofitne najemnine.

Svetniki pa so od občinske uprave zahtevali še, naj pripravi občinski stanovanjski program na osnovi analize koliko je prosilcev in koliko neprofitnih stanovanj še rabijo. 

Na februarski seji emstnega sveta so ponovno poudarili, da se mora sestati komisija, ki bo začela urejati razmere na področju neprofitnih stanovanj. 



Oglejte si tudi