Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Radodarna zima je oživila Kalske strmine

Toliko snega kakor letos na Banjški planoti že nekaj let ne pomnijo. Prav tako je že nekaj let tega, kar je smučišče v Kalu nad Kanalom obratovalo dlje kot letos. Do konca zimskih počitnic so našteli 16 obratovalnih dni, pripravili tri tekmovanja in naučili smučati 35 otrok.
A za to ne gre hvaliti le snega. Če v Kalu ne bi bilo nekaj navdušenih entuziastov, ki smučišče držijo pokonci, vsega tega ne bi bilo. Temu pritrjuje tudi predsednik Smučarskega kluba Salonit Anhovo Roman Lazar. Smučišče so v Kalu odprli leta 1973, v letih torej, ko je bilo dovolj, da je nekdo zjutraj pognal vlečne naprave in jih proti večeru prišel izklopit. „Včasih je bilo smučanje zelo priljubljeno. Tudi družbi Salonit Anhovo je bilo veliko do tega, da je zaposlenim omogočala rekreacijo in tako je nekaj zanesenjakov v podjetju ustanovilo smučarski klub. Prva vlečnica je bila postavljena leta 1973, takšna, kakor jo poznamo sedaj, pa je bila urejena leta 1976,“ se spominja Lazar. Njihov namen je bil približati smučanje starejšim in mladim in prepričan je, da jim je to skozi leta tudi uspelo. Spominja se, kako so zaposleni v Salonitu del službe oddelali kar na smučišču v Kalu. Tudi ko so v začetku 90. let smučišče prevzeli domačini, so se mu še vedno pisali dobri časi. V sezoni 1999/2000 so denimo našteli kar 24 obratovalnih dni. A kmalu nato je prišlo obdobje, ko kar šest sezon zima ni nasula niti toliko snega, da bi lahko pognali naprave.

Člani kluba v povprečni sezoni na smučišču oddelajo med 70 in 90 prostovoljnih ur, poleg tega je potrebnih še kakšnih deset, prav tako prostovoljnih strojnih ur za ureditev smučišča. Ko pa so pred dvema letoma menjali jekleno vrv, so se njihove ure potrojile. Vodja smučišča Aleš Ipavec ima za seboj dolgo vrsto izobraževanj, brez katerih vlečnice ne bi smeli niti pognati. In skupaj z njim je še nekaj fantov med letošnjimi šolskimi počitnicami moralo vzeti dopust, da je smučišče lahko obratovalo. Volje za delo imajo še vedno dovolj, vendar pa je smuka v Kalu tudi v prihodnje še najmanj odvisna od njih. „Usodo bodo krojili radodarne zime, zakonodaja in denar,“ pravi Lazar. Predvsem jih skrbi, da bi zakonodaja, ki upravljavcem smučišča že sedaj nalaga, da morajo biti na še tako majhnem smučišču vedno prisotni reševalec, nadzornik smučišča in najmanj trije sodelavci ob vlečnici, zahtevala še stalno prisotnost zdravnika. „To bi bilo finančno nemogoče zagotoviti,“ meni Lazar. Veliki so tudi zneski za vzdrževanje opreme in letne inšpekcijske preglede.

Razen zamenjave jeklenice pred dvema letoma smučišče že od leta 2000 ni bilo deležno resnejše obnove. Trenutno dovoljenje za obratovanje se jim izteče sredi decembra 2014. In tedaj bo potrebno zagotoviti 20.000 evrov za obnovo vlečnice. A vizijo v Kalu vendarle imajo. „Če bi nam uspelo uresničiti program zasneževanja in postaviti reflektorje, da bi bila smuka mogoča tudi ob večerih, bi že bila ena od rešitev,“ pravi Lazar. Po tihem računajo na možnost financiranja iz evropskih sredstev, saj se zavedajo, da pomoči domače občine in podjetij v trenutnih razmerah ne gre pričakovati. Zagotovo pa njihov trud in prostovoljne ure vedno znova odtehtajo veseli otroci, ki se naučijo smučati. „To je tisto, kar šteje,“ zaključi Lazar.

OKVIR

Tekmovanje za pokal občine

Po devetih letih je bilo v Kalu znova dovolj snega, da so lahko izpeljali 2. občinsko prvenstvo v veleslalomu. Sneženje je nekoliko zredčilo število tekmovalcev, a kljub temu se je na progo v lov za lovoriko pognalo 50 smučarjev. Med najmlajšimi dekleti je najboljši čas dosegla Ana Vidmar iz Kala, Manca Turchetto, prav tako iz Kala je bila prva v kategoriji do 15 let, v kategoriji do 40 let je prvo stopničko osvojila Neja Zimic iz Deskel, v skupini nad 40 let pa je bila zmagovalka Karmen Maffi iz Deskel. Najmlajši zmagovalec je bil Domen Gabrijelčič iz Kanala, v kategoriji do 15 let se je najbolje odrezal Jan Bavdaž iz Kala, med tekmovalci do 40 let je bil najhitrejši Davorin Brezavšček iz Kanala, nad 40 let pa Iztok Gabrijelčič, prav tako iz Kanala. Posebne nagrade drugega občinskega veleslaloma so dobil tudi najmlajša smučarja Ana Vidmar in Žiga Levpušček ter najstarejša udeleženca Karmen Humar in Jože Levpušček. Petru Levpuščku so podelili nagrado za najhitrejšega udeleženca, najhitrejša udeleženka pa je bila Jerneja Zimic.

Oglejte si tudi