Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Pobude za spremembo OPN lahko oddate do 15. junija

Občina Kanal ob Soči je maja začela postopek spemembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta. Občani, podjetja in druge organizacije imajo tako možnost uveljaviti manjše spremembe načrta, ki bi jim omgočile gradnjo ali katero drugo ureditev na njihovih zemljiščih.

Občinski prostorski načrt (OPN) je najpomembnejši prostorski dokument občine. Med drugim določa tudi namembnost zemljišč. Stavbna zemljišča so tako namenjena gradnji, kmetijska zemljišča pa zgolj pridelavi. OPN določa tudi na katerih zemljiščih gradnja ni mogoča, kjer so območja gozdov, kamnolomov in druga območja namenske rabe. Določena so varovana območja: naravnih vrednot, evidentirane kulturne dediščine, vodotokov ... Ob tem so določeni tudi pogoji, kako naj bodo stanovanjski ali poslovni objekti na stavbnih zemljiščih umeščeni in kako naj bodo oblikovani.

 

Ker spremembe OPN-ja omogočajo uveljavitev manjših sprememb, ki bi posameznikom, podjetjem ali organizacijam omogočile gradnjo ali drugačno ureditev namembnosti njihovega zemljišča, Občina Kanal ob Soči poziva vse zainteresirane posameznike, poslovne subjekte, društva, itd ..., da občinski upravi posredujejo predloge sprememb in/ali nove razvojne pobude s področja urejanja prostora, s katerimi bi spremenili ali dopolnili OPN.

 

Spremembe bodo mogoče le v primeru, da bodo izpolnjevale pogoje varovanja naravanih in kulturnih vrednot ter varovanja kmetijskih zemljišč, ki jih preverjajo pristojni državni organi. Ob tem so v pozivu občanom v občinski upravi poudarili: "Kljub temu bomo poskušali narediti vse, da bi se utemeljene pobude tudi s teh področij uveljavile. O tem, ali vaše pobude izpolnjujejo merila veljavnih predpisov in ali bodo uvrščene med predvidene spremembe prostorskega načrta, vas bomo obvestili."

 

Pobude lahko oddate na obrazcu, ki ga dobite na sedežu občinske uprave v Kanalu, Trg svobode 23, ali v digitalni obliki na spletni strani občinske uprave Spletna stran Občine Kanal ob Soči.

 

Vse rubrike je potrebno čitljivo in razumljivo izpolniti ter pobudo natančno obrazložiti in utemeljiti.

 

Zadnji rok za oddajo pobud je 15. junij. Oddate jih lako v pisni obliki na naslov: Občina Kanal ob Soči, Trg svobode 23, 5213 Kanal ali na e-mail: obcina.kanal@obcina-kanal.si.

 

Če bi radi preverili, kako je vaše zemljišče opredeljeno v veljavnem OPN, lahko to naredite na spletni povezavi: http://www.geoprostor.net/PisoPortal/Default.aspx?

 

Na seznamu občin izberite občino Kanal ob Soči in kliknite na "Vstopi v PISO javni".

Če nimate dostopa do spleta, lahko v času uradnih ur to naredite na občinski upravi pri Danili Mugerli svetovalki za prostorsko-premoženjske zadeve.

 

Pogoji, pod katerimi se lahko posega v zemljišča so določeni v Odloku o Občinskem prostorskem načrtu, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 98/2012. Odlok je dostopen tudi na spletni strani

http://obcina-kanal.obcinski_predpisi.

 

Za dodatne informacije se lahko obrnete na direktorico občinske uprave Nives Prijatelj.

 

Obrazec, poziv in sklep o začetku postopka je dosegljiv tudi na spodnjih povezavah. 

 

Oglejte si tudi