Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Poleti je "in" blond

V Desklah in okolici je bilo do pred kratkim 5 frizerk, vendar je Marta Kaluža svoj salon preselila v Solkan. Najdaljši staž ima Zvezdana Križman - Frizerstvo Križman, ki deluje od 1. avgusta 1980. Devet let kasneje je Bojana Valentinčič odprla Frizerski salon Bojana. Oba salona sta na deskljanskem »placu«. Maja Kodelja Cencič ima v Ložicah Frizerski salon Maja od leta 1996. Anja Jug pa je 14. oktobra 2005 v Desklah odprla Frizerstvo IN.
Zvezdana Križman se spominja, kako je imela v osemdesetih in devetdesetih letih veliko strank. To so bile predvsem gospe, ki so imele svoje in italijanske pokojnine, a so danes žal pokojne. Takrat so si urejale frizuro vsak teden, še posebej ob praznikih. Za silvestrovo so pred salonom čakale že ob 4 uri zjutraj, da so čim prej prišle na vrsto. Danes pa se kriza zelo občuti. Stroški se večajo, prometa je vse manj, sploh pa ob slabem vremenu, stalnem dežju. Zvezdana ima stranke, ki so starejše od 35 let. Navajene so na svoje frizure in take tudi želijo. Najbolj pogoste so fen frizure.  

 

Bojana Valentinčič, ki kakor Zvezdana živi v Gorenjih Desklah, ima stranke stare od 15 do 92 let. Frizure, pravi, so odvisne od samih strank. Vsaka frizura je aktualna, če se posameznik dobro počuti. Tudi zanjo se kriza pozna, a poudari, da so danes ženske in moški radi urejeni, saj to zahteva čas, v katerem živimo.    

 

Maja Kodelja Cencič za letošnje poletje priporoča vse oblike paž frizur, nizke stranske prečke, fru fruje in plastinasto blond barvo. Za stranko, pravi, pa je vedno najbolj moderna tista frizura, ki ji paše, jo zna nositi in se v njej dobro počuti – tako kot obleka. Stranke vseh starosti, imajo rade mladostne, nosljive frizure, moderne pa do te mere, kot so one same, nekatere več, druge manj. Pri nekaterih strankah je frizura odraz njihove osebnosti, pri večini pa ne. Stranke so rade lepe, urejene, mladostne, predvsem pa imajo rade frizuro, ki si jo lahko tudi doma same lepo uredijo in jim kot taka dolgo zdrži. Maja pravi, da se je kriza začela že takrat, ko je podjetje Salonit Anhovo začelo upokojevati mlajše ljudi. Z majhno pokojnino in šoloobveznimi otroki si ljudje ne morejo privoščiti vsega. Ljudje so radi urejeni in hodijo k frizerkam, ne pa tako pogosto kot v začetku devetdesetih let.  

 

Anja Jug je po porodniškem dopustu znova začela frizirati. Pri njej prevladuje mladina, frizira pa tudi otroke in starejše. Njene stranke, pravi, imajo rade sproščeno vzdušja in druženje, saj želi, da je salon kraj prijetne domačnosti, kamor se stranke rade vračajo. Nima dosti klasičnih frizur, stranke so navajene, da se stalno izobražuje in jim na vsako novo kolekcijo ponudi kaj novega, zato se ji tudi rade prepustijo in ji zaupajo. Frizura pa ne vedno odraža osebnost stranke, Anja včasih le zazna, da ima stranka morda slab dan. Glede krize pravi, da se pozna, saj se stranke ne hodijo več frizirat vsak mesec. Poleti je IN blond, svetlo rdeča, zelo intenzivna bakrena (ceglasta) barva, vsako striženje je poudarjeno z nežnim bakrenim pramenom, ki oblikuje obraz. Moda frizur "punk-rock" se vrača v osemdeseta leta. Lani septembra se je Anja odločila razširiti dejavnost še na kozmetični salon, saj si je že od nekdaj želela, da bi stranke lahko uredila od glave do pet. Sama ne zmore opravljat obeh dejavnosti, tako da je kozmetične storitve prepustila Andreji Kocjančič.


Oglejte si tudi