Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Grad Podsmreka – razvojna priložnost !?

Občina Ivančna Gorica je v lanskem letu pridobila vse dokumente, ki dokazujejo, da je postala lastnica gradu Podsmreka brez odškodninskih zahtevkov. To pomeni, da se sedaj občina samostojno odloča, kakšna bo prihodnost gradu. Kot je dejal župan Dušan Strnad, si je grad že nekajkrat ogledal skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Je pa pomembno omeniti, da v enem delu gradu še danes živita starejša zakonca, katera zaenkrat lepo urejata okolico gradu. Dolgotrajni denacionalizacijski postopki so onemogočili vlaganja in gospodarjenje zato je grad v zelo slabem stanju, ena od streh pa je celo udrta. 


Skladno z razvojnimi usmeritvami v turizem bo Občinska uprava skušala pritegniti k sodelovanju investitorje, ki bodo videli v objektu in lokaciji priložnost za razvoj privlačne destinacije, pri tem pa jim zahteve Zavoda za varovanje kulturne dediščine ne bodo predstavljale prehudih ovir. V skladu z dosedanjim vključevalnim načinom dela, bo pred kakršnokoli odločitvijo tematiko obravnaval Občinski svet in podal okvirne smernice za nadaljevanje. 


Graščina je v Podsmreki stala že proti koncu 16. stoletja. Prvotno so jo pozidali plemiči Galli, kasnejši lastniki pa so jo še večkrat prezidali. Konec 19. stoletja jo je kupil ljubljanski trgovec Fortuna. V obdobju med 1. in 2. svetovno vojno je bil njen lastnik dunajski plemič Klarwill, ki je v graščini uredil knjižnico in zbirko umetnin. Nekaj časa je bil grad v lasti čebelarja Emila Rothschütza, ki je imel pomembno vlogo pri priznanju kranjske čebele. Po vojni je grad prešel v državno last. V njem je bil oddelek Slovenskega etnografskega muzeja s stalno razstavo o lončarstvu na Slovenskem.


Tekst in foto: Gašper Stopar

Oglejte si tudi