Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Kozlovska sodba v Višnji Gori na slikah Štefana Horvata

Na predvečer 22. pohoda po Jurčičevi poti, so Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Ivančna Gorica, Turistično društvo Višnja Gora in Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica pripravilo novo poglavje projekta Modrost in pravica. V Mestni hiši v Višnji Gori je potekalo odprtje razstave slik za madžarski prevod Kozlovske sodbe v Višnji Gori, avtorja Štefana Horvata, častnega občana Ivančne Gorice in častnega člana TD Višnja Gora. 


Ambiciozen projekt Javnega sklada za kulturne dejavnosti z naslovom Modrost in pravica je v šestih letih obrodil bogate sadove. Njegov namen je predstaviti delo sklada skozi slovensko literaturo domačim in tujim bralcem. V projektu je do sedaj izšlo deset prevodov priljubljene Jurčičeve humoreske Kozlovska sodba v Višnji Gori in sicer v angleškem, francoskem, španskem, nemškem, hrvaškem, poljskem, italijanskem, ruskem, grškem ter danskem jeziku. 

Zbrane so na prireditvi nagovorili predsednik KS Višnja Gora Luka Šeme, koordinatorka projekta iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ivančna Gorica Simona Zorko ter akademski kipar in Horvatov mentor Boris Prokofjev. Slednji je spregovoril o delu avtorja Horvata in kako so nastajale upodobitve za Jurčičevo Kozlovsko sodbo. Ilustracije so narejene z oljem na platnu, se je pa avtor ob nastajanju del za Kozlovsko sodbo v Višnji Gori preizkusil tudi v novih tehnikah ki jih do sedaj ni poznal.

Zadovoljstvo je izrazil tudi župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad»Vesel sem, da je tudi tokrat naš Štefan naredil imenitne ilustracije in, če kdo še razume višnjanske duše je to prav gotovo on. Te slike, ki jih vidimo, so res nekaj posebnega in lahko smo ponosni nanj. Zahvaljujem se Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, ki je začel in nadaljuje z mednarodnim projektom Kozlovske sodbe v Višnji Gori. Sam se že dolgo časa sprašujem, kdaj in kje se bomo ustavili, kajti projekt je že zdavnaj presegel nas in meje naše države. Še enkrat hvala vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri tem projektu, hkrati pa sem že v pričakovanju naslednjega. Jezikov za prevode je še veliko«. Ob zaključku nagovora je navzoče povabil, da se mu pridružijo na jutrišnjem že 22. pohodom po Jurčičevi poti. 

Spodobilo se je, da je navzočim svoje poglede predstavil tudi avtor sam. Še posebej je bil počaščen, da se je odprtja njegove 255. samostojne razstave udeležilo tako veliko gostov. Ob tej priložnosti je domačemu turističnem društvu v trajno last podaril vsa razstavljena dela. Avtor, ki je znan tudi kot inovator se je še posebej zahvalil vsem, ki so sodelovali pri postavitvi razstave. 


Ob koncu je zbrane nagovoril še predsednik TD Višnja Gora Jože Gros, ki je tudi uradno odprl nocojšnjo razstavo. Kulturni program so uvodoma oblikovali člani godalne zasedbe Gross upi, v nadaljevanju pa čelistki, sestri Nina in Sara Groznik. 


Avtor (tekst in foto): Gašper Stopar

Oglejte si tudi