Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
12°C
TOR.
21°C
16°C
Oceni objavo

Občina Ig in Snaga približujeta ločevanje odpadkov

Občina Ig in javno podjetje Snaga zato uvajata spremembe - za še bolj enostavno, priročno in dosledno ločevanje je Snaga pred vašo hišo pripeljala nov zabojnik za embalažo. Prebivalci hiš ste poleg črnega zabojnika dobili še 240-litrski zabojnik z rumenim pokrovom, ki je namenjen odlaganju embalaže. Seveda pa obstajajo izjeme: če na določenem odjemnem mestu stoji 770-litrski zabojnik za preostanek odpadkov (ki ga na primer uporabljajo tri hiše), je Snaga poleg njega postavila 1100-litrski zabojnik za embalažo.

Količine ločeno zbranih odpadkov strmo naraščajo: Slovenci smo pri ločevanju boljši od povprečnega Evropejca, vendar pa se zvišujejo tudi pričakovanja: zakonodaja zahteva, da do leta 2020 recikliramo vsaj polovico svojih odpadkov.

 

Občina Ig  in javno podjetje Snaga zato uvajata spremembe - za še bolj enostavno, priročno in dosledno ločevanje je Snaga pred vašo hišo pripeljala nov zabojnik za embalažo. Prebivalci hiš ste poleg črnega zabojnika dobili še 240-litrski zabojnik z rumenim pokrovom, ki je namenjen odlaganju embalaže. Seveda pa obstajajo izjeme: če na določenem odjemnem mestu stoji 770-litrski zabojnik za preostanek odpadkov (ki ga na primer uporabljajo tri hiše), je Snaga poleg njega postavila 1100-litrski zabojnik za embalažo.

 

Nov urnik odvoza odpadkov

Tudi odvoz odpadkov je zasnovan na novo. Glavna sprememba so manj pogosti odvozi preostanka odpadkov (črni zabojniki). Tam, kjer zabojnike za preostanek odpadkov Snaga prazni enkrat na teden, bo zabojnike še naprej praznila ob istih dnevih, in sicer bo po novem vsako vrsto odpadka (preostanek in embalaža) odpeljala enkrat na 14 dni, predvidoma po 1. marcu 2013 pa enkrat na tri tedne. Urnik odvoza bioloških odpadkov za zdaj ostaja nespremenjen, prav tako pa ostaja nespremenjena cena, ki jo uporabniki plačujete za Snagine storitve.

 

Dejstvo je, da mora Snaga zbrati in odpeljati vse komunalne odpadke, ki pa jih zaradi ločevanja seveda ni nič manj. Količina odpadkov ostaja enaka, z njihovim ločevanjem pa vsi skupaj izpolnjujemo obveze, ki nam jih nalaga zakonodaja, in ohranjamo naravne vire.

 

Zbiralnice oz. eko otoki ostajajo v uporabi

Snaga spremenjeni način zbiranja odpadkov uvaja zato, da bi občane spodbudila k ločevanju odpadkov (pogled v povprečen črni zabojnik pokaže, da je v njem utežno več kot 30 odstotkov embalaže, prostorsko pa več kot 60 odstotkov), pa tudi zakonodaja Evropske unije določa, da bo treba do leta 2020 reciklirati kar polovico zbranih odpadkov. Kljub spremenjenemu načinu zbiranja pa zbiralnice oziroma eko otoki ostajajo v uporabi, saj zabojnik na uporabnikovem zbirnem mestu ni zamenjava oziroma nadomestilo za zabojnik na eko otoku. Možnosti, da bi zavrnili brezplačni zabojnik za embalažo, zato ni.

 

Uveljavljena evropska praksa

Več zabojnikov pred hišo ni izjema, pač pa uveljavljena praksa v številnih evropskih in tudi slovenskih mestih. Gre namreč za osnovni postulat pri ravnanju z odpadki: za odpadke, ki jih proizvedemo, smo sami odgovorni (tako zase kot za svoje potomce), obveza javne službe pa je, da za zbrane odpadke ustrezno poskrbi.

 

Kam postaviti zabojnik?

Odziv občanov, ki so zabojnike že dobili, je pokazal, da včasih ne vedo, kam postaviti dodatni zabojnik. Odlok o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov določa, da je uporabnik dolžan zagotoviti prostor, na katerem stojijo zabojniki, saj pravi: “Zbirno mesto je stalno mesto, ki mora biti na zasebni površini in je namenjeno za postavitev posod za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, bioloških odpadkov in ločenih frakcij.” Odločitev, kam na svojem zemljišču boste postavili zabojnike, je torej vaša, poskrbite le, da jih na dan odvoza postavite na prevzemno mesto ali omogočite dostop do prevzemnega mesta (če je to na zasebni površini) in jih po odvozu vrnite na zbirno mesto. Če boste ugotovili, da dostavljeni zabojnik za embalažo ne zadošča vašim potrebam, lahko na Snagi naročite dodatnega:  spletno naročilnico najdete na naslovu http://www.mojiodpadki.si/narocanje/sprememba, lahko pa tudi pokličete v Snagin center za podporo in pomoč uporabnikom na številko 01 477 96 00, kjer so vam na voljo tudi za vsa druga vprašanja.

 

Zaradi bolj doslednega in priročnega ločevanja je črn zabojnik postal prevelik …

Nov sistem zbiranja in odvoza odpadkov bo pri številnih uporabnikih povzročil spremenjene potrebe glede prostornine zabojnikov. Nekateri boste zaradi manjše frekvence odvozov potrebovali večje, drugi pa zaradi doslednejšega ločevanja manjše zabojnike. Ker se Snaga želi oz. se v duhu gospodarnosti celo mora izogniti prenagljenim zamenjavam zabojnikov in ker se realne potrebe po zabojnikih zaradi redkejših odvozov ter navad pri ločevanju odpadkov pokažejo po nekaj mesecih od uvedbe novega sistema, bo Snaga vaš zabojnik zamenjala za manjšega po 1. marcu 2013. Zamenjave črnih zabojnikov, ki ste jih uporabniki že posredovali oziroma ki jih boste posredovali v prihodnje, bo Snaga torej uredila po prehodu na tritedenski  urnik odvoza, hkrati pa se vam opravičuje, ker boste na zamenjavo morali počakati in upa, da razumete trenutne okoliščine, ki onemogočajo hitrejši odziv na vaše naročilo.

 

Kako bo z novimi zabojniki in novimi urniki v občini Ig?

 

Uporabniki ste nove zabojnike za embalažo že dobili, Snaga pa vam jih bo prvič izpraznila po 5. novembru. Po novem bo pri vas odvoz odpadkov potekal enkrat tedensko na isti dan kot doslej, vendar izmenično glede na vrsto odpadka: ob lihih tednih vam bodo odpeljali embalažo, ob sodih tednih pa preostanek odpadkov. Vsako vrsto odpadka vam bo Snaga torej odpeljala enkrat na 14 dni, po 1. marcu 2013 pa enkrat na tri tedne.

Do spremembe sistema bo Snaga embalažo, zbrano v zbiralnicah, odvažala enako kot doslej, nato pa istočasno kot s prevzemnih mest.

 

 

 

V zabojnike z rumenim pokrovom odlagamo:

 

  • plastenke pijač in živil, čistil in pralnih sredstev;
  • pločevinke živil in pijač;
  • kartonsko votlo embalažo od mleka, sokov ipd.;
  • plastične vrečke in lončke;
  • plastično embalažo šamponov, zobnih past in tekočih mil;
  • embalažo CD-jev in DVD-jev;
  • plastično in aluminijasto folijo, v katero so zaviti izdelki;
  • embalažo iz stiropora.

 

Oglejte si tudi