Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Odlični uspehi horjulskih mažoret na domačih tleh

Horjul, 24. maj – V športni dvorani in na parkirišču pri Osnovni šoli Horjul je potekal drugi del 15. odprtega državnega prvenstva mažoret, ki ga je organizirala Mažoretna in twirling zveza Slovenije. Horjulske mažorete so pred domačim občinstvom uživale in dosegle odlične rezultate.
Prijetna pomladanska sapica je na predzadnjo nedeljo v maju v Horjul pospremila številne tekmovalke, mentorje, vaditelje, navijače in ljubitelje mažoretne dejavnosti. Tu se je namreč za slovenske mažorete oziroma članice mažoretnih skupin odvilo zadnje poglavje državnega tekmovanja v kategoriji mažorete.

Ob uradnem odprtju so obiskovalci v dvorani pozdravili mažorete iz različnih koncev Slovenije – Cerknice, Jesenic, Kočevja, Komende, Kranja, Lenarta, Logatca, Lucije, Podkorena, Solkana in domačinke iz Horjula. Te so letos prvič prikorakale ob zvokih Godbe Dobrova-Polhov Gradec, ki je prav tako požela bučen aplavz. Vsem zbranim je prisrčno dobrodošlico izrekel župan Janko Prebil, ki jim je zaželel dobrih nastopov in prijetnega počutja v Horjulu. Za njim je vse prisotne pozdravila predsednica Mažoretne in twirling zveze Slovenije Nada Skuk, ki je med drugim dejala, da se bodo tudi tokrat organizatorji potrudili, da  bo vse potekalo po pravilih zveze. Posebnega pozdrava so bili deležni domače sodnice in sodnik iz sosednje Madžarske ter strokovna ekipa. Slovesno odprtje se je nato nadaljevalo s slovensko in evropsko himno v izvedbi Godbe Dobrova-Polhov Gradec ter prihodom zastave Mažoretne in twirling zveze Slovenije. Sledila je svečana zaprisega, ki jo je v imenu tekmovalk izrekla domačinka Klara Plestenjak, v imenu sodnikov pa gostujoči sodnik Tibor Tandi. Znak za uradno odprtje državnega prvenstva je dala predsednica zveze in zadnje dejanje tekmovanja se je začelo.

Tekmovalke so se predstavile v kategorijah solo mažorete in mažoretni pari ter mažoretne in pompom skupine. Prvi del tekmovanja smo si ogledali v športni dvorani, drugi del – parada pa se je odvila na zgornjem parkirišču pri osnovni šoli. Osnovni element te kategorije, ki je privabila zares veliko obiskovalcev, je korakanje skupine po določeni progi, dolgi 60 metrov; dovoljene so tudi druge plesne tehnike, obvezno pa je izvajanje različnih elementov s palicami in pompomi. Paradni nastopi so bili izredno zanimivi za publiko, ki je navijala za svoje favoritinje. Ni presenetljivo, da sta imeli horjulski ekipi največ navijačev, a sta to tudi upravičili, saj sta se izvrstno izkazali.

Zadnjega dneva 15. odprtega državnega prvenstva mažoret so se udeležile tekmovalke od blizu in daleč. Vsem je skupno eno – druži jih ljubezen do mažoret in plesa. Zato je uspeh že to, da so spoznale to plesno disciplino, jo vzljubile in sedaj v njej uživajo. Rezultati so relativni, včasih pridobljeni po sreči ali nesreči, včasih pošteno, drugič ne. A pomembno je le to, da tekmovalka v svojem nastopu uživa, da pokaže kaj zna in se po svojih močeh potrudi. Tokrat je uspelo enim, drugič bo morda drugim. Vsi končni rezultati so objavljeni na spletni strani Mažoretne in twirling zveze Slovenije. Prav pa je, da se posebej izpostavi in pohvali horjulske članice mažoretne in twirling skupine PD Horjul, ki so že sredi aprila v Mariboru na državnem prvenstvu v twirlingu dosegle zavidljive rezultate in domov prinesle celo nekaj priznanj in zlatih paličic. Tokrat pa so na domačih tleh prav tako blestele. V kategoriji solo junior je Klara Plestenjak osvojila srebrno medaljo, Lea Čenčur 4. mesto, skupaj pa sta v kategoriji par junior + senior kot najmlajši osvojili srebrno medaljo. Najmlajše članice so tokrat prvič nastopile na državnem tekmovanju in osvojile odlično bronasto medaljo, in sicer v kategoriji kadetinje – velika skupina. Piko na i pa so na koncu dodala še dekleta, ki so v kategoriji junior – mala skupina osvojile 1. mesto. Vsem iskrene čestitke.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv, vb

Oglejte si tudi