Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Na občinsko gasilsko tekmovanje prijavljenih že 85 ekip

V  petek, 13. septembra 2013 zvečer je bila v prostorih Gasilskega centra Grosuplje seja upravnega odbora Gasilske zveze Grosuplje, na kateri smo bili poleg vodstva GZ prisotni vodstva gasilskih društev in delegati zveze.

 

Na njej je bilo poleg poročil vodij komisij (mladinska, tehnična, članice, izobraževanje, tekmovanje, prva pomoč) in ostalega izpostavljeno:

- da je približno 3/4 leta že zaključenega in da so temu primerno izčrpana tudi sredstva iz občinskega proračuna,

- da že potekajo pregledi komisije za tehniko po posameznih društvih in da se bodo pregledi nadaljevali po razporedu,

- da je potrebno ažurirati vse vpise v knjižice za kilometrine (vse kilometrine, ki niso namenjene gasilstvu, se ne obračunajo),

- da bo občinsko gasilsko tekmovanje v soboto, 21. septembra 2013 na območju Gasilskega centra Grosuplje za GZ Dobrepolje in Grosuplje (prijavljenih je okoli 85 ekip),

- da se bodo najboljši dve ekipi v posameznih kategorijah udeležili regijskega tekmovanja, ki bo 28. septembra 2013, v Stični (prijave prek spletnega programa Vulkan so potrebne najpozneje do 23. septembra 2013),

- da bodo imele članice svojo vajo v Šmarju-Sapu v petek, 27. septembra 2013,

- da bo izlet vodstva zveze organiziran v soboto in nedeljo, 12. in 13. oktobra 2013 v Firence in v Piso,

- da bo servis gasilskih vozil 9. novembra 2013 (vse nenapovedano in nedogovorjeno servisiranje gre na stroške posameznih društev, redni in dogovorjeni servisi se sofinancirajo s strani zveze 50 %),

- da morajo vsa društva v skladu s finančnim načrtom za leto 2013 najpozneje do 15. novembra 2013 vložiti vse račune za refundiranje po programu (za ostalo ni denarja).

Ob neurju letos se je pokazalo, da je potrebno članstvo dodatno usposobiti tudi na tem področju. Zato bo zveza organizirala poučevanje z vajo, ki naj bi okvirno trajala 4 ure z opremo, ki jo imajo na voljo v domačih društvih (lestve, vrvi, pasovi, nosila, pomožno orodje ...)

 

Izpostavljeno je še bilo, da vedno več institucuij prostovoljnim gasilcem pošilja razne račune za dvomljive in tudi nedorečene storitve kot napr. IPF. Glede tega bo treba doseči ustrezen dogovor, saj je za prostovoljno in neprofitno delo gasilcev nedopustno, da jim razni uradniki postavljajo vedno večje ovire pri postavljanju pogojev delovanja in zahtevajo celo plačila, ki ga gasilci moramo (za)služiti z javnimi prireditvami, da si lahko nabavljamo gasilsko opremo, vozila in vzdržujemo ter obnavljamo gasilske domove, v katerih se poleg gasilskih dejavnosti odvija še cela vrsta drugih družbeno koristnih dejavnosti (volitve, kultura, šport, delo z mladimi, predavanja in prosvetno delo, sodelovanje s krajevnimi skupnostmi, raznimi društvi in z občino, druženja ...)

 

Kot predsednik komisije za zgodovino pri GZ Grosuplje pa sem izpostavil, da bi bilo treba v kratkem tudi v Gasilski zvezi Grosuplje poskrbeti za spletno stran, saj leta 2015 praznujemo 60. obletnico in nenazadnje - gasilci se premalo promoviramo. Poleg tega ima v Sloveniji že kar veliko gasilskih zvez svoje spletne strani in je prav, da izkoritimo tudi to možnost obveščanja svojega članstva in širše javnosti.

Zapisal Jože Miklič

Oglejte si tudi