Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Veselo martinovanje v Semiču


V prelepem jesenskem popoldnevu smo se z dvema avtobusoma odpeljali proti Beli krajini. Naš cilj je bil Semič. Pred gostilno Pezdirc nas je pričakal lastnik in pogostil z belokranjsko pogačo, kozarcem domačega vina in suhomesnatimi dobrotami. Za dobro voljo je poskrbel harmonikar.

Pričakala sta nas lokalna vodička iz Semiča in predsednik DU Semič Stane Golobič. Z njima smo šli na ogled preurejenega središča Semiča. Najprej smo si ogledali cerkev sv. Štefana, ki  stoji sredi naselja in je delno obdana s protiturškim taborskim obzidjem. Prvič je omenjena leta 1228. V času turških vpadov so jo obdali z obzidjem. Glavni oltar je delo Jerneja Jereba iz leta 1874. Notranjost krasita dve Metzigerjevi sliki, Sv. Štefan in Zadnja večerja. Na stropu visi dragocen benečanski lestenec. Baročna arhitektura cerkve in njena baročna oprema sodita med najkakovostnejše spomenike sakralne dediščine Bele krajine. Na prenovljenem trškem jedru Semiča – Štefanovem  trgu - so cerkev, deloma ohranjeno obzidje obrambnega tabora in prenovljena Taborska hiša (stoji znotraj obzidja), v kateri se poleti odvijajo kulturne prireditve.

Ogledali smo si še kulturni center, ki je bil zgrajen 2008. Je večnamenski kulturni dom. V njem so velika dvorana s 310 sedeži, avla za razstave in knjižnica. Tam se odvijajo kulturne, športne, turistične in mladinske prireditve.

Sledilo je veselo martinovanje v gostilni Pezdirc. Prijazni gostinci so nam pripravili obilno martinovo pojedino. Za glasbo je poskrbel ansambel Hit iz Metlike. Krstili smo vino in se dobro  zabavali. Bilo je prijetno, čas je hitro minil, nekateri kar niso mogli zapustiti plesišča.


MILICA LUKŠIČ, DU Dolenjske  Toplice

 

Oglejte si tudi