Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Mi ne počivamo, dejavni smo skozi vse leto!

V lanskem letu smo si člani Društva upokojencev Dolenjske Toplice zadali obširen program dela, ki smo ga izvedli v celoti, dodali pa še nekaj dodatnih prireditev. Pestre aktivnosti bomo peljali tudi v letošnjem letu. Podrobnosti najdete na spletni strani: https://dudolenjsketoplice.wordpress.com/.
Na humanitarnem področju deluje 29  prostovoljcev,  članov društva, ki so že v začetku leta obiskali preko 600 naših članov, jim izročili program dela in se z njimi pogovorili. Tudi med letom smo še marsikoga obiskali.  V projektu Starejši za višjo kakovost življenja doma smo preko leta obiskali 322 občanov, starejših nad 69 let. Za novo leto smo na domu in domovih za starejše obiskali in obdarili 162 naših članov. Novembra smo pripravili srečanje okroglih jubilantov in starejših nad 90 let. Prijetnega druženja se je udeležilo 68 članov. Posebej smo obiskali in obdarili tudi vse naše člane, ki so dočakali 90 in več let.

Aktivni sekciji za kulturo in izobraževanje

Sekcija za kulturo je pripravila štiri kulturne programe, in sicer ob slovenskem kulturnem prazniku, obeleževanju dneva žena, za društveni piknik in dan starejših. Pri izvedbiso sodelovali naši literati, učenci OŠ Dolenjske Toplice, moški del pevskega zbora KUD Dolenjske Toplice in člani Sekcije za razvedrilo, ki so izvedli skeč. Naši literati so sodelovali na ZDUS-ovem srečanju aprila na Prepihu in na s Srečanju literatov sosednjih občin v Straži. Minka Pečaver Potočnik je bila novembra gostja literarnega večera "Rastoča knjiga", v Metliki je na regijskem srečanju literatov upokojencev dobila priznanje JSKD za svoje delo. Vera Lukšič, naša ljubiteljska slikarka, je sodelovala na ZDUS-ovem natečaju za izdelavo voščilnice SREČNO 2017.

Sekcija za izobraževanje je v lanskem letu organizirala tri predavanja in osem delavnic. Teme predavanj: alternativno zdravljenje, varnost v prometu in potopis. Januarja in februarja so potekale delavnice Krepimo spomin, izveden je bil tudi računalniški tečaj v obliki delavnic. Vseh oblik izobraževanja se je udeležilo 273 članov društva. Z dvema dogodkoma smo se vključili v Teden vseživljenjskega učenja, obeh dogodkov se je udeležilo 26 članov. 

Zdrav duh v zdravem telesu

Na športnem, rekreacijskem in gibalno kulturnem področju smo preko celega leta opravljali vsakotedenske vaje v igri pikada, kegljanju s kroglo na vrvici in streljanju z zračno puško. V poletnem delu smo začeli tudi z igro petanka in v zimskih mesecih v dvoranskem kegljanju. Tako smo skupaj opravili preko 200 treningov. Nastopili smo tudi v ligi igre pikada Ob Krki, v kateri nastopa še pet sosednjih društev, ter zasedli končno 3. mesto. V šestih disciplinah smo nastopili na 41. Športnih igrah upokojencev PZDU Dolenjske in Bele krajine. V kegljanju s kroglo na vrvici je ženska ekipa že tretjič zapored osvojila 1. mesto in se uvrstila na državno prvenstvo. Moška ekipa je osvojila 3. mesto in po odpovedih prvih dveh tudi ona odšla na državno prvenstvo v Andraž nad Polzelo, kjer sta obe ekipi pristali v spodnjem delu razvrstitve.
Pripravili smo tekmovanje za Županov pokal v pikadu in kegljanju s kroglo na vrvici, na katerem smo gostili prek 50 tekmovalcev iz sosednjih društev. Opravili smo 20 kolesarskih tur z 80 udeleženci. V zimskem terminu izvajamo tudi rekreacijsko telovadbo v telovadnici OŠ pod strokovnim vodstvom, udeležuje se je do 20 upokojencev.

Pohodi so sestavni del našega delovanja; opravili smo 14 naših načrtovanih pohodov, tri planinska potepanja in se udeležili 12-tih pohodov po projektu Spoznajmo Dolenjsko, v katerem sodeluje 15 društev iz širše Dolenjske. Decembra smo tak pohod pripravili mi, udeležilo se ga je 126 pohodnikov. Skupno z lažjimi pohodi je bila letna udeležba z več kot 650 pohodniki. V sredogorje smo opravili 13 pohodov, med drugim tudi na Triglav; 181 članov se je udeležilo teh podvigov. Preko leta smo opravili še 19 kondicijskih pohodov, predvsem po kočevskih vršacih, udeležilo se jih je 84 naših članov.

Na področju družabnih zadev smo imeli 13 različnih družabnih srečanj, na katerih se je zbralo preko 700 obiskovalcev.

To je le nekaj podatkov o našem delu. Koliko prostovoljnih ur za pripravo in izvedbo vseh teh dogodkov smo prispevali člani, ni beležil nihče od nas, lahko pa sami presodite, koliko časa in truda je bilo vloženega v res pestro delovanje našega društva. Trudili se bomo še naprej!

 

Pripravil: Dušan Kraševec, predsednik DU 

Oglejte si tudi