Logo MojaObčina.si

Dolenjske Toplice

JUTRI
10°C
-2°C
PET.
12°C
2°C
1625

Valentinov pohod po Prečni in okolici

Na Letališču Novo mesto se je na valentinovo zbralo kar 31 ljubiteljev hoje in druženja. Že zjutraj nas je obsijalo sonce in dobre volje ni manjkalo. Vsi pogoji, da preživimo lep dan so bili dani, na nas je bilo, da si ga naredimo.

Pa smo šli ... Po označeni poti; Knafelčeve markacije in označbe Rudolfove poti so nas vodile z letališča, preko Podgore do Luknje, ki je naravni spomenik. Pogledi so uhajali v dolino na zeleno dolenjsko ponikalnico Temenico, ki nas je spremljala del poti.  Luknja je izvirna dolina reke Temenice, ki je verjetno nastala z zrušenjem stropa kraške jame. Podobo značilne zatrepne doline bogatijo različni kraški pojavi: Lukenjska jama, Jama za gradom, manjše naravno okno, udornica za gradom, izvir estavela ter brezno Velika Stražica v zaledju izvira. Naravne danosti dopolnjuje kulturna dediščina: arheološko najdišče v Lukenjski jami, razvaline gradu Luknja pod ostenjem udornice, stara hidroelektrarna ter grajski marof in žaga venecijanka ob vstopu v dolino.

Grad Luknja, v pisnih virih prvič omenjen leta 1358, je veljal za enega najbolj utrjenih dolenjskih gradov. Njegovi prvi lastniki so bili gospodje Lukenjski, med njimi tudi znani Erazem Predjamski. Leta 1550 so tedanji lastniki Galli pl. Gallensteini grajsko poznogotsko stolpasto jedro obdali z obzidjem, dvema ogelnima stolpoma in obrambnim jarkom. Zaradi davka na streho je bil grad po prvi svetovni vojni razkrit in prepuščen propadu. V pečini nad gradom so vidni ostanki srednjeveškega zatočča in vojaške opazovalnice. Turki gradu niso mogli zasesti .

V steni za gradom je plezališče in spominsko obeležje našemu rojaku Andreju Markoviču, odličnemu alpinistu, v njegov spomin smo prižgali svečo. Oblikovali smo dve skupini, ena je po plezalni poti, druga pod gradom prišla do spomenika padle partizanke in nato do brezna Velika Stražica. Pot smo nadaljevali na Suhor, Kuzarjev Kal. Sonček nas je grel, zrli smo v dolino, do Novega mesta, Straže … in se spustili do Prečne. Prijazni župnik nam je odprl vrata mogočne cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki je zgrajena s pridnim delom domačinov po načrtih bosanskega arhitekta. Povedal nam je veliko zanimivega o gradnji in opremi cerkve. Preko Temenice smo se odpravili do Gostilne na letališču, kjer smo ob dobri gostinski ponudbi poklepetali  in se dobre volje odpravili na svoje domove, napolnjeni z novo energijo in z načrti za ponovna  srečanja ...

  

Pripravila: Elica Pavlič
Foto Božo

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi