Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

V Polhovem Gradcu smo pomagali prizadetim v poplavah na Balkanu

Obilno deževje, ki je v mesecu maju zajelo velik del Balkana, je za seboj pustilo opustošenje in katastrofo. Številni so ostali brez strehe nad glavo, brez osnovnih življenjskih dobrin, brez doma, izginile so številne ceste, plazovi so spremenili videz celih vasi. Poročila, ki so prihajala s teh območij, so nas pretresla in v nas zbudila čut za solidarnost in pomoč. V Sloveniji smo se na stisko hitro odzvali, organizirale so se številne dobrodelne akcije in dogodki za zbiranje pomoči.
Solidarnosti smo se pridružili tudi v Polhovem Gradcu. Zbiralna akcija za pomoč prizadetim je potekala na različnih lokacijah. Pomoč ste mnogi darovali v trgovini Mercator in trgovini Kmetijska zadruga Polhov Gradec, zbirali smo jo tudi 26. in 27. maja na zbirnem mestu "pri Pratkarju". Številni pa ste se dobrodelni akciji pridružili na pobudo in povabilo Osnovne šole Polhov Gradec. Več kot 3.000 kg zbrane pomoči v obliki vode, hrane in drugih nujnih življenjskih potrebščin smo odpeljali v humanitarni center Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana.

Prav tako je potekalo zbiranje finančnih sredstev. Prek Župnijske Karitas ste za namen poplav na Balkanu darovali 840 EUR. Sredstva so bila nakazana na Slovensko Karitas, ki sredstva usmerjeno namenja prizadetim območjem prek Caritas BIH in Caritas Srbije. Za namen pomoči v poplavah smo pri nedeljski maši 1. junija z nabirko zbrali še 1.515 EUR. Tretjina tega zneska je bila namenjena župniji Kolibe v Bosni, s katero Župnija Polhov Gradec sodeluje že dlje časa. Preostali dve tretjini sredstev pa sta se prek ljubljanske nadškofije usmerili na škofiji Beograd in Sarajevo za namen pomoči prizadetim ob poplavah.

Vsem, ki ste se odzvali, pomagali, prispevali in podprli akcijo zbiranja pomoči, se iskreno zahvaljujemo. Naša pomoč se je pridružila številnim konvojem in zbranim denarnim prispevkom za vse, ki na poplavljenih območjih na Balkanu potrebujejo našo pomoč.

Veseli pa smo lahko tudi, da smo stopili skupaj in se odzvali klicu solidarnosti. Pri izvedbi dobrodelne akcije ste sodelovali in pomagali številni posamezniki in družine. Organizacijo zbiranja pomoči in izvedbo akcije pa so podprli Krajevni odbor Rdečega Križa Polhov Gradec, Župnija Polhov Gradec in Župnijska Karitas, KS Polhov Gradec, KS Črni Vrh, OŠ Polhov Gradec, gasilska društva ter ostala domača društva.

 

V imenu organizatorjev zbrala in zapisala:

Ana Oblak

Oglejte si tudi