Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

"Okolje bo čisto toliko, kolikor čistega si bomo naredili sami."

Veliko ljudi pridno ločuje odpadke in jih ustrezno odlaga – ali po predpisih v svoje zabojnike ali na ekološke otoke. Vendar pa obstajajo tudi tisti, ki niso niti malo redoljubni, zato se ekološki otoki marsikdaj, tudi v občini Dobrova - Polhov Gradec, spremenijo v prava smetišča. "Vse to pa zaradi izrednih odvozov poviša stroške za občino in zaposlenim nalaga nepotrebno delo,” pojasnjuje župan Franc Setnikar, ki poudarja, da bo okolje toliko čisto, kolikor čistega si bomo naredili sami.
Na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec javno službo pobiranja smeti opravlja podjetje Snaga, d. o. o., in sicer po posameznih prostorsko in funkcionalno zaokroženih območjih, v obsegu in pod pogoji, ki jih predpisuje Odlok o zbiranju komunalnih odpadkov (Uradni list št.77/2012). Ta za gospodinjstva predvideva lastne zabojnike za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, embalaže in bioloških razgradljivih kuhinjskih odpadkov ter zelenega vrtnega odpada, poleg tega pa ureja tudi ravnanje z odpadki (mešani komunalni odpadki, papir, steklo in embalaža) na območjih vseh 58 zbiralnic – ekoloških otokov, za katere skrbi občina.

 

Za sabo puščamo prava smetišča

Na občini opažajo, da imajo ljudje povsem drugačen odnos do zabojnikov na svojem zemljišču, kot do tistih, ki se nahajajo na območjih zbiralnic. Tam je stanje pogosto grozovito – podobno smetišču. "Glede na to, da imajo krajani lahko več zabojnikov za embalažo, katerih odvoz ni posebej plačljiv, je nelogična tako velika količina predvsem odpadne embalaže tudi na ekoloških otokih, kjer pa se na žalost ugotavlja, da ljudje ekološke otoke koristijo tudi za odlaganje kosovnega materiala, čeprav je to urejeno za vsa gospodinjstva in je odvoz brezplačen," pojasnjujejo na občini. Nesnago pa, ki se znajde v teh zbiralnicah, morajo počistiti občinski javni delavci, čeprav to ni njihova naloga, ne dolžnost. Tako to pospravijo in poskušajo območja ohranjati v urejenem stanju. Tudi v Snagi so opazili, da je posebej problematičnih pet območij, in sicer tistih, ki se nahajajo ob glavni cesti in kjer je dovolj prostora za ustavljanje vozil – na Dobrovi, v Šujici, Hruševem in na dveh koncih Gabrja. Zato so v preteklosti že premestili ekootok z območja krožnega križišča. Z umiki ekoloških otokov od tranzitnih poti pa bodo po besedah župana, v kolikor bo potreba takšna, še nadaljevali, saj so opazili, da so na ta območja vozili smeti predvsem ljudje izven naših občin, torej niti ne naši občani.

 

Obetajo se spremembe

Kot rečeno, bo občina tudi v bodoče nadaljevala s premestitvami ekoloških otokov izven tranzitnih poti. Ocenjujejo tudi, da bi bilo primerno v prihodnosti iz ekoloških otokov odstranili kontejnerje za embalažo, kjer nastaja največji nered, ljudje pa jih imajo doma, stajajo pa kontejnerji za papir in steklo.

"Vsi občani imajo možnost imeti doma črn kontejner za ostale komunalne odpadke in kontejner za embalažo. Če je kateri premajhen, lahko dobi večjega ali še enega," pojasnjujejo na občini in pozivajo: "Če imajo občani večje odpadke, odpadke, ki na ekološke otoke ne sodijo, naj se zapeljejo še 5 kilometrov iz Dobrove, do zbirnega centra na Snagi, kamor lahko odložijo tudi druge odpadke, in to brez plačila, za razliko od tega, da je vsak dodaten odvoz odpadkov, ki ga mora v primeru neprimernega odlaganja naročiti občina, potrebno tudi dodatno plačati." Zavedati se je potrebno, da bomo konec koncev odgovornost nosili vsi,  kajti če bodo na občini morali povečati število ekoloških otokov in za njihov izgled še skrbeti, bo to pomenilo višje stroške, kar bo posledično pomenilo manj denarja za ostale dejavnosti. Do sedaj velja Snagina cena odvoza odpadkov med najnižjimi v Sloveniji in v sosednjih državah - povprečni mesečni strošek ravnanja z odpadki v Mestni občini Ljubljana in primestnih občinah je leta 2014 znašal 7,96 evra na mesec na gospodinjstvo. Tudi zaradi uspešnega recikliranja odpadkov, ki Slovenijo uvršča v sam vrh, Slovenija namreč dosega najvišji delež recikliranih odpadkov (55-odstoten) v Evropski uniji (povprečje EU je 28 odstotkov, na območju Snage pa 61-odstoten).

 

Bolje odgovorno ločevanje, kot kaznovanje

Občanom bi koristilo, da si preberejo Odlok o komunalnih odpadkih, ki članom gospodinjstev ne daje le pravic, pač pa jim nalaga tudi dolžnosti in prepovedi. Morda ni nespametno navesti nekaj teh. Odlok med drugim pravi, da je mešane komunalne odpadke potrebno odlagati v posode za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov; ločene frakcije v posode za ločene frakcije v zbiralnicah in na zbirnih mestih; biološke odpadke v za to namenjene posebne posode, razen če jih sam hišno kompostira; kosovne odpadke na prevzemno mesto ob določenem času po predhodnem naročilu enkrat brezplačno v obdobju dva-krat letno, nevarne frakcije pa je potrebno odpeljati v zbirne centre ali v premične zbiralnice nevarnih frakcij. Poleg tega odlok zapoveduje, da odpadke zbiramo tako, da pred njihovo oddajo ne škodijo okolju; da so posode na dan prevzema postavljene na prevzemno mesto; da so pokrovi na posodah zaprti; da je okolica na zbirnih mestih ali ekootokih in prevzemnih mestih čista ter da je omogočen dostop do zbirnega in prevzemnega mesta za smetarska vozila.

Nikakor pa ni zanemarljiv del odloka, ki govori o kaznovanju za prekrške uporabnikov, ki delajo v nasprotju s pravili odloka. Nadzor nad izvajanjem določb odloka v občini Dobrova – Polhov Gradec opravlja organ, pristojen za nadzor, in sicer Medobčinski inšpektorat za redarstvo. Ta je zadolžen, da za vsako kršitev z odločbo odredi odpravo nepravilnosti in temu primerno kršitelja tudi kaznuje. Globe so izredno visoke, je pa, tudi po izjavi pristojnih, kršitelja težko najti, saj ga moraš najti na delu. Tudi to jim je, sicer s pomočjo drugih dokaznih sredstvih, nekajkrat že uspelo in razplet ni bil nič kaj prijeten, posebej ne za kršitelja. Zato velja tudi od tod apel vsem posameznikom, naj odgovorno ravnajo z odpadki in poskrbijo za red in čistočo ter upoštevajo predpise.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi