Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Delavnica za prste obliznit'

Minil je četrtek, ko smo se družili na že 8. delavnici Živimo zdravo.
Tokrat nas je v svet dobrih okusov popeljal kuhar Jaka, ki je marsikomu znan s televizijskih zaslonov. Predstavil nam je pripravo zdravih obrokov s kančkom humorja. Vsi udeleženci so bili po koncu delavnice izjemno navdušeni nad novimi okusi, nad skoraj pozabljenimi sestavinami za kuho in načinom podajanja teorije, ki bo marsikomu ostal v spominu. Zatorej lahko mirne vesti rečemo, da je tistim, ki so ostali doma, lahko žal.

Ker so bistvo delavnice recepti, vam jih na tem mestu tudi predstavljamo. Poleg tega je vsakemu receptu dodan namig – kratek povzetek predstavitve z delavnice, ki vsebuje marsikateri koristen nasvet za kuho.


Čičerikin namaz s čebulo

Kratek opis jedi: odličen namaz, lahko tudi osnova, ki ji dodajamo dodatke in tako ustvarjamo nove namaze.

Sestavine – za 500 g namaza potrebujemo:

  • 300 g čičerike (lahko konzervirane)
  • 1 čebulo
  • čajno žlico koromača
  • 2 žlici olja
  • sol, poper, peteršilj, majaron   

Čas priprave: 10 minut/2 uri

Zahtevnost: lahko

Priprava:

Čičeriko dan pred kuhanjem namočimo, skuhamo pa jo do mehkega. Na olju posebej prepražimo čebulo in koromač. Vse skupaj damo v mešalnik ali pretlačimo skozi cedilo in dodamo začimbe. Čičerikin namaz lahko obogatimo z drugo zelenjavo ali svežimi začimbami za boljši okus.

Namig: Če želimo namaz za nekaj dni shraniti v hladilniku, mu dodamo nekaj limoninega soka. Različica namaza, ki je še posebno okusna otrokom, vsebuje fižol namesto čičerike. Zaradi dodatka čebule ni potrebe po dodatnih začimbah, saj ta doda noto okusa. Vsakemu osnovnemu namazu lahko dodamo dodatke po želji (feferon, kapre, česen, sardele idr.).


Kremna juha iz zelene

Kratek opis jedi: dobra kremna juha iz zelene za miren spanec; pomiri telo in ga pripravi za spanje.

Sestavine za 4 osebe:

  • čebula
  • polovica gomolja zelene
  • 2 korenčka
  • 3 krompirji
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici jogurta
  • 1 žlica kisle smetane
  • majaron, sol, poper, muškatni orešček      

Čas priprave: 20 minut

Zahtevnost: lahko

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo skupaj z gomoljem zelene, ki smo ga narezali na rezance, ob koncu dodamo sesekljan česen. Zalijemo z litrom vode. Vanjo stresemo na kocke narezan krompir, korenček in začimbe ter kuhamo približno 15 minut. Odstavimo z ognja, dodamo jogurt in kislo smetano ter s paličnim mešalnikom spasiramo.

Namig: Recept je izjemno dobra osnova, ki ji lahko dodamo sestavine po želji. Zelena je dobra tudi kot priloga – zelenin pire. V malo vode in malo mleka (da ohrani barvo) skuhamo zeleno in naredimo pire. Zelo okusno!


Ajdova kaša z zelenjavo in piščančjim zrezkom v sezamovi srajčki

Kratek opis jedi: ajdova kaša je izjemno zdravo živilo, na katero smo skoraj že pozabili. Je bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov, rudnin, vitaminov B1 in B2 ter je brez glutena, kar je posebno dobrodošlo za tiste s celiakijo. Tokratni recept vključuje zelenjavo in piščanca s sezamom.

Sestavine za 4 osebe:

  • olivno olje
  • 40 dag piščančjih zrezkov
  • sezamovo seme
  • 3 vrste sveže paprike (rdeča, rumena, zelena)
  • bučka
  • por
  • koščki konzerviranega ali svežega paradižnika
  • sol, poper, timijan, sesekljan peteršilj

Čas priprave: 20 minut

Zahtevnost: lahko

Priprava:

Kašo skuhamo po navodilih na embalaži. Lahko jo samo namočimo čez noč in dodamo jedi ter malo prevremo. V vroči ponvi najprej podušimo papriko, nato dodamo por in zatem bučke; vse narežemo na kocke. Dodamo paradižnik, solimo in popramo, nato dodamo ajdovo kašo in začinimo po okusu. Medtem piščančje zrezke nasolimo in popramo, jih povaljamo v sezamu ter jih v srednje vroči ponvi enakomerno popečemo na obeh straneh. Kašo in zrezke položimo na krožnik ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Namig: Pretlačeni paradižnik vedno dodamo na koncu in ga kuhamo le toliko, da se segreje. S tem sestavina ne izgubi vsega okusa. Namig velja tako pri rižotah kot drugih jedeh. Kadar uporabljamo papriko, jo je vedno dobro prej malo podušiti, da dobi okus. Kot že vemo, so vsa živila boljša, če jih predhodno toplotno obdelamo, ne le skuhamo. Predstavljeni recept je eden od načinov priprave sočnega mesa. Če uporabljamo zeliščne marinade, pozneje ni potrebe po soljenju in tako prispevamo k zdravemu načinu prehranjevanja. Ko uporabljamo sezam pri peki, pazimo, da dodamo malo olja, da se sezam ne zažge. Poleg tega moramo ves sezam, ki je že v ponvi, odstraniti, preden začnemo z novo peko, saj se tudi v tem primeru hitro zažge.


Sadna solata z jogurtom

Kratek opis jedi: sadje in beljakovine so nujno potrebni za dober začetek dneva, kot zadostna količina ogljikovih hidratov, ki nam dajo energijo za naporen dan. Sledi kombinacija vitaminov, mineralov in ogljikovih hidratov, skratka, POPOLN OBROK ZA ZAČETEK DNEVA!

Sestavine:

  • suhe marelice
  • suhe slive
  • jogurtov lonček pire
  • banane
  • orehi, med, cimet
  • 2 dl manj mastnega jogurta

Čas priprave: 10 minut

Zahtevnost: lahko

Priprava:

Banane, suho sadje in orehe zrežemo na rezine, damo v skledo ter dodamo piro, ki smo jo prej namočili v vodi in skuhali. Lahko izberemo že kuhano piro iz pločevinke. Zalijemo z jogurtom in premešamo, po želji dodamo kosmiče ali sadne muslije, sadno solato pa lahko obogatimo tudi z rozinami.

Namig: Jogurtu lahko dodamo katerokoli sezonsko sadje po lastnem okusu (banane, kivi, jabolka idr.). Na ta način pripravimo izredno zdrav jogurt, ki po okusu in svežini prekaša marsikateri kupljeni jogurt.


File pange z zelenjavno prilogo

Za konec pa še zanimiva priprava ribe, ki vam bo "spodnesla tla pod nogami".

Sestavine:

  • file pange ali riba po lastnem izboru
  • posušeni paradižniki (lahko tudi marinirani v olju)
  • češnjev paradnižnik
  • nekaj rezin limone
  • tržaška omaka (peteršilj, česen, olje)
  • kapre
  • zamrznjena zelenjava

Čas priprave: 15 minut

Zahtevnost: lahko

Priprava:

File položimo ali na pekač ali v ponev s pokrovom. Dodamo posušen paradižnik, na pol prerezan češnjev paradižnik, rezine limone in kapre. Ribo namažemo s tržaško omako. Po obloženem pekaču posujemo debelo plast zamrznjene zelenjave. Pokrijemo (s pokrovom ali folijo) in pečemo 5 minut na največji moči, nato 10 minut na srednjem ognju. Če bomo jed pripravili v pečici (180 °C), moramo pekač položiti na dno pečice, da se jed okusno zapeče.

Namig: Kot zanimivost naj tudi vam zaupamo skrivnost priprave morske ribe: ribo vedno odtalimo v mlačni in pretirano soljeni vodi. Riba nato prevzame toliko soli, kot je potrebuje, nam pa nato jedi ni treba dosoljevati, hkrati pa pridobi malo svežine. Vse ribe pred uporabo vedno osušimo s papirnato krpo – na tistem delu, kjer je bila koža. S tem delom ribo tudi polagamo v pekač. Ribe in vse druge sestavine vedno nalagamo v hladen pekač ali ponev, šele nato prižgemo ogenj ali sestavine položimo v pečico. Češnjev paradižnik dodamo zaradi njegovega sladkega okusa in ga vedno priložimo z odrezanim delom navzdol, saj se tako vsebina prijetno zapeče in doda celotni jedi svoj priokus. Kot dodatek lahko priložimo tudi že kuhan krompir (iz kremne juhe). Pomembno je, da krompir damo neposredno na ribo, šele nato stresemo čezenj zamrznjeno zelenjavo.

 

Vsem želim en velik dober tek, saj so opisane jedi izjemnega okusa in, kot pravijo: "Za prste obliznit'!"

Oglejte si tudi