Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Arheološka izkopavanja za namen gradnje mrliške vežice v Polhovem Gradcu

V začetku marca je ekipa arheologov Skupine STIK začela arheološke raziskave na območju načrtovane gradnje mrliške vežice v Polhovem Gradcu.
Območje leži namreč znotraj zaščitene enote kulturne dediščine Polhov Gradec – Arheološko najdišče (EŠD 16269), zato je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Ljubljana, na podlagi predhodnih sondiranj investitorju Občini Dobrova - Polhov Gradec predpisal izvedbo arheoloških izkopavanj.
Arheologi so terensko delo začeli 10. 3. 2014, raziskave pa bodo predvidoma trajale do konca marca.
Trenutni rezultati raziskav so pokazali poselitev tega prostora v prazgodovinskem obdobju, ki je koncentrirana v severozahodnem vogalu območja gradnje in katere jedro se po vsej verjetnosti širi v vzhodni smeri izven samega območja gradnje vežice. Odkrite kamnite strukture, kot so polkrožni kamniti venec in arheološke drobne najdbe, med katerimi je kar nekaj skoraj v celoti ohranjenih prazgodovinskih posod, kažejo, da smo z raziskavami zadeli ob sam rob intenzivneje naseljenega prostora. V zahodnem in južnem delu ni izrazitejših arheoloških sledi, omeniti velja le strugo oz. graben, ki je naravnega nastanka in je danes že v celoti zapolnjen z različnimi zemljenimi nanosi in depoziti, v katerih ležijo drobne arheološke najdbe tako iz novoveškega kot srednjeveškega in rimskega obdobja. (FP)

Oglejte si tudi