Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Posledice žledoloma se počasi odpravljajo

Ledeni oklep, ki je notranjski del Slovenije letošnjega februarja za nekaj dni popolnoma ovil in človeka opozoril na njegovo nemoč, je povzročil ogromno škodo v gozdovih, na elektroomrežjih, na cestah in še marsikje. Ob katastrofi, o kateri je pisala in poročala vsa Slovenija, je bilo rečeno, da bo škodo odpravljalo več generacij oziroma se bo narava postavljala na noge več deset let.

Ko so se vremenske razmere vsaj deloma umirile in je zapihal prvi pomladanski veter, smo iz gozdov kaj kmalu lahko zaslišali petje motornih žag in zvoke padanja in podiranja poškodovanega drevja. Ob cestah smo lahko opazovali akcije kmetov in lastnikov gozdov, ki so na kupe nalagali hlodovino, to pa so odpeljale gozdne službe ali pa so jo za nizko ceno odkupila gozdna podjetja.

Iz Policijske uprave Ljubljana so nam sporočili, da kljub mamljivim prizorom ob cestah na območju občin Dobrova - Polhov Gradec in Horjul do zdaj niso bili obveščeni o nikakršnih tatvinah podrtega lesa iz gozdov, prav tako ne o tatvinah kakršnegakoli drugega lesa iz gozdov. Na srečo je tudi zapisnik o obveščanju glede delovnih nesreč na območju omenjenih občin izredno skromen, saj zajema le obvestilo, da je na enega izmed delavcev pri podiranju padlo drevo. Na kraju nesreče so ugotovili, da je verjetno med sečnjo dreves na delavca padla veja in ga hudo poškodovala. Vzrok za hudo poškodbo je bilo tudi delo brez zaščitne opreme in sredstev, zato pristojni opozarjajo, naj se med delom v gozdu ta obvezno uporabljajo.

Na pristojni policijski postaji pa opominjajo tudi na pravilno postopanje, kadar gre za odvoz in spravilo lesa na območjih, kjer je zaradi tega onemogočen oziroma oviran promet. Tam mora vsak posameznik pridobiti dovoljenje za zaporo ceste; v kolikor gre za občinske ceste, je potrebno dovoljenje s strani občine, če pa gre za državne ceste, je treba dovoljenje pridobiti od Direkcije Republike Slovenije za ceste.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi