Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Z javnim odprtjem zaznamovali zaključek gradnje kanalizacije in čistilne naprave v Brezju

Brezje pri Dobrovi, 31. maj 2014 – Več let trajajoči in več kot dva milijona vredni projekt izgradnje kanalizacije ter čistilne naprave v Brezju pri Dobrovi se je z javnim odprtjem tudi uradno zaključil. Investicije so namenu predali občinski in lokalni možje, vaščani pa čakajo le še na njihov zagon.
Projekt izgradnje kanalizacije in čistilne naprave, ki je za sabo potegnil izgradnjo pločnika, javne razsvetljave ter telekomunikacijskega omrežja, čemur je na koncu sledila še obnova cest, je končno zaključen. Trak so prerezali župan Franc Setnikar, predsednik Vaške skupnosti Brezje Andrej Urbančič in predsednik Krajevne skupnosti Dobrova Marjan Pograjc. Župan se je ob tem vsem prebivalcem vasi zahvalil za potrpežljivost: »Danes se lahko veselite in ste ponosni, ker živite v infrastrukturno najbolje opremljeni vasi v naši občini.«

Za izvajalca izgradnje kanalizacijskega omrežja v Brezju je bilo z javnim razpisom izbrano podjetje G. P. Komgrad, d. o. o., ki je dela začelo 27. 3. 2012. Sočasno z gradnjo kanalizacijskega omrežja se je občina odločila urediti cesto s pločnikom in telekomunikacijami v območju gradnje kanalizacijskega omrežja. Dela na glavni cesti v območju gradnje kanalizacije so se zaključila novembra 2013. V sklopu kanalizacije Brezje je bilo zgrajene 2718,6 metra kanalizacije (vključno s tlačnimi vodi) in izvedenih 71 odcepov za hišne kanalizacijske priključke, zgradili so tudi dve suhi črpališči. Skupna pogodbena vrednost izgradnje kanalizacije s črpališči je znašala 1,272.761,87 evra brez DDV.

Za izgradnjo čistilne naprave je bilo izbrano podjetje Komunalne gradnje, d. o. o., iz Grosupljega, ki je dela začelo 28. 5. 2013, vendar se je že kmalu pokazalo, da se ne bodo izvajala po terminskem planu, saj je bilo treba sprva pri izkopu gradbene jame zaradi bližine potoka izvesti dodatno varovanje gradbene jame z jeklenimi zagatnicami, kar je dokončanje del prestavilo v maj 2014, ko so bila dela tudi na tej investiciji zaključena. Čistilna naprava je torej zasnovana kot mehansko-biološka čistilna naprava z biološkim čiščenjem blata po SBR-tehnologiji (aerobna stabilizacija). Pogodbena vrednost za ta del pa je znašala 409.957,89 evra brez DDV.

Po zaključku izvajalskih del na kanalizacijskem omrežju in čistilni napravi je sledila še izdelava dokumentacije za tehnični pregled, ki je bila skupaj z vlogo za uporabno dovoljenje poslana na Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija, od koder sporočajo, da bo to uradno pridobljeno septembra. O tem bo Vo-Ka vse krajane, ki se bodo priklopili na kanalizacijsko omrežje, tudi obvestila z dopisom in pogoji za priklop na omrežje. Pred časom pa je Vaška skupnost Brezje že organizirala zbiranje naročil za izvedbo projektov hišnih priključkov, tako da je za krajane, ki so k tej akciji izdelave hišnih priključkov pristopili, del postopka za priklop na kanalizacijsko omrežje že opravljen. Dodatne informacije o izvedbi priklopa pa lahko pridobijo tudi na spletu: http://voka.jhl.si/informacije/postopek-za-pridobitev-soglasja.

Sočasno z izgradnjo kanalizacije so ob glavni cesti zgradili pločnik v dolžini 510 metrov, na obstoječem delu pa so bila opravljena sanacijska dela – menjava poškodovanih robnikov in nov asfalt. Potek del pri izgradnji kanalizacije je pokazal potrebo po razširitvi tudi tega dela projekta, tako je bilo treba na delu lokalne ceste v dolžini 1600 metrov le-to razširiti in obnoviti ter dodatno narediti pločnik z javno razsvetljavo, od križišča ceste proti igrišču; tako so zdaj pločniki med seboj povezani. Tudi ta investicijska dela je opravilo podjetje G. P. Komgrad, d. o. o., njihova vrednost pa je 298.432 evrov. Konec letošnje pomladi sta bila na dveh lokacijah – pred vrtcem in gasilskim domom – nameščena še dva prikazovalnika hitrosti, ki po informacijah krajanov zelo pozitivno vplivata na omejevanje hitrosti vožnje skozi naselje Brezje.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi