Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Šentjošt z novo zgodovinsko knjigo

Šentjošt, 24. februar – V lokalnem kulturnem domu je potekala predstavitev nove knjige o zgodovini območja, ki ga pokriva šentjoška župnija – Dediščina župnije Šentjošt (ljudje, domačije in znamenitosti). Osrednji avtor je Tone Košir, nekdanji domačin, soavtorja sta še Alojz Demšar in Petra Leben Seljak, knjiga pa je izšla ob 150-letnici župnije Šentjošt.
Pred predstavitvijo je potekala slovesna maša, ki jo je daroval nadškof Anton Stres, po maši pa je v domu sledila še uradna predstavitev preko 500 strani dolge knjige. Kot je dejal Košir, je knjiga logično nadaljevanje njegovega zgodovinskega raziskovanja, saj je pred tem že izdal knjigo o zgodovini Lučen in o Suhadolcih, kjer se je ravno tako srečeval s Šentjoščani. Knjiga prinaša zgodovino od prvih pisanih virov do začetka druge svetovne vojne. Zlasti je pomembna zato, ker posega daleč nazaj v fevdalne čase, za kar sta zaslužna soavtorja Demšar in Seljakova. Pomenljiv je tudi podatek, da nihče od omenjenih treh ni zgodovinar.


Po uradnem delu so si obiskovalci lahko ogledali še razstavo starih predmetov, fotografij in dokumentov v Možinetovi hiši. Več v Našem časopisu. (gt, foto: gt)

Oglejte si tudi