Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kmečki punt pod grajsko lipo

Polhov Gradec, 28. avgust – V grajskem parku, pod grajsko lipo je v organizaciji Turističnega društva Briše potekalo vsakoletno srečanje in koncert moških pevskih skupin, pred tem pa je Dramska skupina Neptun pripravila kmečki punt.
Letos praznujemo 500 let "Vseslovenskega kmečkega upora" in Polhov Gradec je bil eden prvih in pomembnejših žarišč tega upora. O tem priča tudi tabla, ki je bila nedavno najdena in vrnjena Polhograjski graščini, o tem si boste kaj več lahko prebrali v naslednji številki Našega časopisa. Konec meseca avgusta, pa je na enako temo Dramska skupina Neptun pripravila igro. Prizor iz kmečkega punta, kakršnega smo lahko videli že junija na prireditvi Dan pod Lovrencem, kjer so Pograjci sklenili, da se kar s svojimi rokami, pestmi in koli uprejo neprestanim novim dajatvam in izkoriščanju kmečkega prebivalstva, je zbrane nagovoril. Posebej živo zaigran in izredno zanimiv, skoraj strašljiv je bil nasilen vdor puntarjev v graščino kar skozi zaprta grajska vrata.

Po uprizoritvi dogajanja izpred 500 let je sledilo tradicionalno srečanje moških pevskih zborov in skupin Pod grajsko lipo. Letos so zbranim v objemu lepot grajskega parka zapeli Moški pevski zbor Briše, Podpeški oktet, Moški pevski zbor KUD Oton Župančič Sora ter Moški pevski zbor Župnije Preska. Nekaj podoknic, vasovalskih, predvsem pa domoljubnih smo lahko slišali v izvedbi moških pevskih skupin.

Koncert se je zaključil z druženjem ob prigrizku in rujni kapljici.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi