Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Glasbena poslastica ob jubileju

V petek, 28. oktobra, je preko 1.300 glasbenih navdušencev in podpornikov mladih inštrumentalistov naše občine prišlo na pojedino, na večerjo s predjedjo, glavno jedjo in sladico. Spomladi je namreč minilo pet let, odkar so se v Župnijskem domu na Dobrovi prvič zbrali nadobudni otroci in nekaj staršev, ki so si upali verjeti v obuditev godbeništva v teh krajih in so bili pripravljeni pri tem aktivno sodelovati. In proslavitev prvih petih uspešnih let je gotovo dober razlog za gostijo.
Pri vseh stvareh v življenju je priprava na dogodek vsaj tako pomembna kot dogodek sam. Pri vrhunsko izvedeni prireditvi v takšnem obsegu, z več kot dvesto nastopajočih, pa je bila le-ta izrednega pomena. Člani godbe so se na »pogostitev« za tako veliko število gostov, ki jih v Občini Dobrova-Polhov Gradec lahko sprejme edinole Športna dvorana na Dobrovi, pripravljali že vse od pomladi naprej. V mesecu oktobru so temu namenili izdaten del svojega časa, saj v zadnjem tednu pred koncertom ni bilo dneva, ko ne bi skupaj ugotavljali, kako začiniti posamezno skladbo, da bo gostom bolje teknila. Borut Dolinar, predsednik Godbe Dobrova-Polhov Gradec, je skrbno izbiral skladbe, ki so po tematiki in zahtevnosti najbolj primerne za takšen mladostni sestav. Večino teh skladb se je preigravalo že na junijskem taboru godbe v Novi Štifti. Levji delež pri sestavi scenarija je tudi pri tem slavnostnem koncertu godbe imel Gregor Čuden. Bo kar držalo, da se spozna na kuharijo, saj je bil izbor jedi za večerjo, s pomočjo godbe in gostov, odličen. Anamarija in Žiga sta potem posamezne dele umetelno, a vendarle prav mladostno, povezala v odlično celoto. In kot se ob takšni slovesnosti spodobi, so se godbeniki prvič oblekli v elegantne godbene srajce z naramnicami, godbenice pa v bluze, za kar je bilo tudi potrebno predhodno poskrbeti. Gostje so si lahko dovolj zgodaj rezervirali čas za veliki koncert godbe, saj je z izvirno oglaševalsko taktiko zanimanje za dogodek iz tedna v teden naraščalo. Tone Laznik in Klemen Žvokelj sta v odličnem tandemu skupaj vlekla niti ter s še nekaj starši poskrbela za vse plakate in končno tudi za odrsko sceno. Pavla in Lucija Zrim sta potem z izjemno okrasitvijo odru vdahnili barvitega jesenskega duha. Verjetno si lahko mislite, da tudi znane in zelo aktualne zasedbe za izvedbo odlomka iz muzikala Mamma Mia s Simono Vodopivec Franko, Alenko Godec in Damjano Golavšek ni bilo ravno enostavno pridobiti za ta petkov termin. Poleg njih, so bili gosti na prijetnem večeru še mažoretke iz Horjula ter inštrumentalna zasedba iz Kamnika. Med skladbo Reet petite pa sta svoje veščine v akrobatskem rock and rollu pokazala državna prvaka Gaja Malovrh in Jaka Južnič.
Za predjed nam je godba postregla z izvedbo dela skladbe Most na reki Kwai s korakanjem, v glavnem delu je sledilo vrsto, za tak mlad sestav, odlično izvedenih sklad z omenjenimi gosti. Za sladico pa so na dva velika odra, postavljena ob glavnem odru, prišli člani vseh oddelkov Glasbene šole Emil Adamič, ki predstavlja pomemben podporni člen Godbi Dobrova-Polhov Gradec že od njenega začetka, danes že v petih oddelkih; Dobrova, Polhov Gradec, Šentjošt, Ig in Šmarje-Sap.
Ob skladbi Gremo v kino se je iz 150 mladih grl učencev glasbene šole Emil Adamič zaslišalo ubrano petje pesmi treh slovenskih filmov. Na nastop sta jih pripravljali učiteljici glasbene šole Natalija in Maja. Bili smo priča pravemu spektaklu, kot ga na Dobrovi še ni bilo. To pa ni bil edini posladek ta večer. Godba je v dneh pred slavnostnim koncertom s pomočjo Matica Oblaka namreč posnela tudi izredno dovršen video spot s skladbo Z godbo na pot, ki jo je prav za to priložnost napisal član godbe, Marko Ciuha. Na Dobrovi je bil ta večer prvikrat javno predvajan. In če je kdo od poslušalcev slučajno uspel ostati še ravnodušen, se je to zagotovo končalo z zadnjimi skladbami, ki so jih mladi godbeniki in godbenice izvedli ob umetelnem korakanju.

Ob koncu se je predsednik godbe zahvalil vsem, ki podpirajo njeno delovanje na tak ali drugačen način, s priznanji pa je izrazil posebno zahvalo petim mecenom, ki Godbo Dobrova-Polhov Gradec podpirajo že ves čas njenega obstoja; predstavnikom podjetij Trol d.o.o., Plevnik d.o.o., JA-NE, d.o.o., Šenk pohištvo d.o.o. in župniji Dobrova. Ob tej priliki sta župnik g. Alojzij Golob in pa ravnatelj OŠ Dobrova, g. Viljem Kovačič, zaradi pomoči in podpore pri začetnih korakih godbe prejela tudi naziv častni član godbe. Mladi so se zahvalili dirigentu Mateju Rihterju za njegov prispevek pri vodenju in mu ob osebnem prazniku izročili darilo ter Borutu Dolinarju, ker vanje verjame in pelje godbo naprej k novim uspehom. Na tem mestu bi se člani godbe radi zahvalili še dobrovskim gasilcem, ki so poskrbeli za splošno varnost in nenazadnje vsem, ki ste poskrbeli za pecivo. Da koncert zares ne bo odšel v pozabo, je poskrbel snemalni team FINVIS, ki je vse skupaj kvalitetno posnel (naročila DVD-jev: media@finvis.si).
Prijetno druženje prijateljev, gostov in družin nastopajočih po koncertu se je hitro prevesilo v noč. Ta večer in naslednje dni so bili godbeniki in godbenice deležni zelo pozitivnih odzivov z različnih koncev. Prireditev, ki je gotovo občinskega pomena, predstavlja nov mejnik v delovanju godbe Dobrova-Polhov Gradec. Pred petimi leti je bil postavljen temelj, ki se je v teh letih utrdil in ojačal. Počasi na njem nastaja čudovita zgradba in s tem koncertom je bilo vanjo vgrajeno že prvo okno v svet. Kam se bo videlo skozenj, pa bomo priča v naslednjih petih letih.
Magdalena Tehovnik
Foto: Janez Dolinar

Op. lekt.: prispevek ni lektoriran.

 

Oglejte si tudi