Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Gostilna pri Pratkarju spet odprta

Gostilna je živ organizem, je več kot le objekt s prehrano, saj diha s svojimi gosti prav tako, kakor pljuča potrebujejo zrak. In bolj ko so gostje zadovoljni, več jih je, bolje je gostilni … Vsekakor je pri tem pomembna tradicija, ki je pri Pratkarju ne manjka, dolga je več kot 200 let!
Hkrati pa sta pomembni konkurenčnost in neprekinjenost delovanja. V zadnjem petletnem obdobju se je sicer Pratkarju prav tu nekoliko zapletlo, saj je Marjan Novak, s. p., iz Borovnice že četrti najemnik v tem obdobju. Tudi gostilna Kramar v Gabrju, 7 kilometrov pred Polhovim Gradcem, je zelo dobro zaživela in se razvila s ponudbo prav vsakršne hrane, tudi pice in sladice so na vsakodnevnem meniju. Po mojem mnenju je ravno dobra pica tisti nišni gostinski produkt, ki ta hip manjka v Polhovem Gradcu.

Marjan Novak, novi najemnik Gostilne pri Pratkarju s tremi jedilnimi prostori in še paviljonom na vrtu, pa tudi najemnik pomožnih prostorov v prvem nadstropju, verjame v uspeh gostilne, pa ne le zaradi ugodnejše najemnine, predvsem zato, ker je po izobrazbi, zanimanju in izkušnjah pravi gostinec. Danes šteje 53 pomladi in je izkušen natakar, kuhar in podjetnik, poln delovnega elana. Zanimivost in dodatna motivacija za gostinsko dejavnost je ta, da je Marjan deset let tekmoval v metanju pikada, o čemer priča tudi 150 pokalov in mednarodni uspehi. Več let je bil predsednik Pikado zveze Slovenije in deset let organizator tekmovanj v metanju pikada, najprej v Borovnici, potem pa zaradi prevelike množičnosti na Vrhniki, kjer se je zbralo tudi po 400 udeležencev iz vse Slovenije. Lahko računamo na zabave s pikadom pri Pratkarju? Seveda, pove, saj je v paviljon na terasi postavil elektronski pikado, poleg njega pa še nogomet, tako da bo za dodatno športno zabavo poskrbljeno. Mimogrede, je velik navijač Barcelone, tako da se bo redno navijalo tudi za Ligo prvakov!

Marjan pa ni sam, njegova desna roka in prva violina v kuhinji je Vinko, izkušen kuhar, s katerim sta v Zapolju pri Logatcu skupaj ustvarjala jedi predvsem za večje dogodke in poroke. Vinko je bogate izkušnje pridobil tudi v dolini Tamar, malo naprej od planiške velikanke, kjer je skrbel za goste planinske koče s 110 prenočišči in 230 sedišči. O kuhinjski opremi pri Pratkarju pravi, da je zelo dobra, še celo prevelika glede na velikost gostilne.

Pri ponudbi hrane in pijače se bosta trudila zadostiti tradicionalnemu gostu, ki si želi dobro domačo hrano, poudarila pa sta, da bodo cene ugodnejše kot doslej. Večja bo izbira sladic in jedi z žara, glede pijače se bosta prilagodila tukajšnjemu okusu pivcev, torej zeleni in rdeči barvi, imata pa tudi dobre dobavitelje vina. Glede kave še izbirata dobavitelja, ki jima bo priskrbel tudi kavni aparat in pribor.

Pred gostilno želita postaviti še stojalo za kolesa, notranjost lokala pa sta le barvno osvežila, saj jima obstoječa dekoracija v slogu vinske trte povsem ustreza. Marjan pa je tudi dobesedno vzel v roke škarje in platno ter zamenjal blago na dotrajanih stolih, saj kot pravi, se ne ustraši nobenega dela in se nikakor ne strinja s filozofijo zadnjega najemnika, da če v enem letu ni zaslužil za avtomobil, ne namerava nadaljevati z gostilno. Gostilna je stvar prepričanja in ne le denarja – in jaz mu vsekakor verjamem.

Pa vi, katero malico boste naročili? Le v ponedeljek ne, takrat počivata, saj je tudi Bog zadnji dan počival … Božanski okusi se predstavijo konec oktobra!

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi