Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Društva imamo pomoč

V sredo, 4. decembra, sta v prostorih Občine Dobrova - Polhov Gradec predstavnici Društva za razvoj in varovanje GEOSS-a organizirali dvourno svetovanje kot pomoč društvom v naši občini. Prišli smo predstavniki šestih društev in naša razmišljanja in vprašanja so bila podobna kot v drugih primestnih občinah; predvsem so se nanašala na pridobivanje sredstev, računovodstvo, pravno pomoč in promocijo društev.
A to društvo, ki že v imenu opeva osrednjo točko Slovenije pri Litiji, je dejavno mnogo širše, saj predstavlja eno izmed 12 stičišč NVO v Sloveniji (nevladnih organizacij, torej društev in zavodov), in to od leta 2009, ko so prvič kandidirali na razpisih za evropska sredstva. S svojim delovanjem brezplačno pomagajo vsem tistim od 6.500 društev v osrednjeslovenski regiji (območje zajema skoraj 30 občin od Kočevja na jugu do kamniških Alp), ki izrazijo interes, kar je vsekakor pohvalno. Zagotavljajo servisno podporo – točko VEM (Vse na Enem Mestu za NVO). Z izobraževanji in razvojnim mentorstvom na področju pridobivanja sredstev in razvoja novih storitev društvo krepi usposobljenost NVO ter pomembno prispeva k večanju kakovosti in učinkovitosti delovanja NVO ter finančne neodvisnosti od javnih virov. S sklopom skupnih akcij za medije, gospodarstvo in javno upravo ter promocijskimi aktivnostmi ozavešča širšo javnost, medije, gospodarstvo in javno upravo o pomenu NVO-sektorja in njegovi vlogi pri reševanju ključnih razvojnih vprašanj ter vzpostavlja povezave med vsemi tremi sektorji. Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 V naši občini je skoraj 60 društev, med katerimi prednjačijo športna, nato gasilska in kulturna društva, turistična pa so po pogostnosti na 4. mestu. Večina se predstavi enkrat na leto s kakšno prireditvijo ali športnim turnirjem, le redka so organizirana tako dobro kot Nogometni klub Dolomiti, ki deluje že 35 let, zdaj v okviru ŠD Dobrova. Več kot 200 igralcev trenira nogomet v desetih selekcijah ter tekmuje na zgledno urejenih in osvetljenih igriščih Gabrja – vse leto, podnevi in ponoči.

 

Informacijski pisarni stičišča:

Ponoviška cesta 12, Litija
vsak delovni dan med 8. in 16. uro
Kontakt:

M: 040 786 939
M: 040 365 850
Faks: 059 927 619 
E: info@srce-me-povezuje.si

Oglejte si tudi