Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zgodovinski dan za Staro postajo

Za borovniško Staro postajo je konec letošnjega novembra nastopil pomemben mejnik v dolgoletni zgodovini. Postaja, ki je bila v okviru gradnje t. i. južne železnice od Dunaja prek Ljubljane do Trsta zgrajena že davnega leta 1856, je namreč na mrzel, a sončen poznojesenski petek, 29. novembra 2013, dočakala težko pričakovano infrastrukturno obogatitev – asfaltirano cesto.

Celoten infrastrukturni projekt, ki še ni končan, zajema sanitarno in meteorno kanalizacijo, kabelsko kanalizacijo za optično telekomunikacijsko omrežje ter ureditev in asfaltiranje cest.

Zaenkrat le grobo asfaltirane ceste so že v uporabi, dejansko priključevanje stanovanjskih objektov na sanitarno kanalizacijo pa se bo po pojasnilih borovniške občine začelo po pridobitvi uporabnega dovoljenja, predvidoma spomladi ali poleti 2014. Optika naj bi zaživela šele konec leta 2015, v kakšnem delu občine morda prej.

 

Potek del

Dela na sami Stari postaji so se začela pred približno štirimi meseci oz. konec julija; glavnino del kot podizvajalec izvaja podpeško podjetje Grebenc. Do konca novembra je dela končalo na vseh krakih Miklavičeve ceste na Stari postaji, razen na kraku proti Dolinskemu mostu; tam dela še potekajo, a naj bi se končala še letos.

V okviru projekta se postavlja sanitarno kanalizacijsko omrežje za stanovanjske objekte ter meteorno kanalizacijsko omrežje za meteorne vode s cestišč. Istočasno se postavlja kabelska kanalizacija za optično omrežje, pri čemer so sicer nastale določene težave zaradi nesoglasij okrog cen. Občina upa, da ji bo težavo uspelo rešiti v zadovoljstvo vseh strani.

Zadnji korak gradbenih del je asfaltiranje. Na treh krakih in pred stavbo nekdanje železniške postaje se je grobo asfaltiranje izvedlo 29. novembra, fini asfalt naj bi prišel na vrsto spomladi. Takrat naj bi tako grobo kot fino asfaltiranje dočakal tudi krak proti Dolinskemu mostu.

Pri tem velja omeniti, da je Stara postaja tekom gradbenih del, ki so ponekod posegla tudi skoraj tri metre globoko v tla, postregla z novimi dokazi o kakovosti gradnje v času nekdanjega avstrijskega cesarstva. Tako se je med drugim v meteorni del kanalizacije vključil nekdanji ogromni podzemni rezervoar za vodo, ki se nahaja ob travnatem igrišču.

 

Vrednost projekta in izvajalci

Izgradnja kanalizacijskega omrežja na Stari postaji, ta zajema zgornji del Miklavičeve ceste, je del širšega projekta, v okviru katerega se omenjena infrastruktura postavlja tudi na Dolu in Lazah pri Borovnici. Občina je za glavnega izvajalca del izbrala Gorenjsko gradbeno družbo, ta pa dela izvaja z več podizvajalci.

Projekt sanitarne kanalizacije samo na Stari postaji je vreden 74.229 evrov brez DDV in je sofinanciran s strani Evropske unije in Republike Slovenije v višini 67.132 evrov, so pojasnili na borovniški občini. Projekt meteorne kanalizacije in ceste je vreden skupaj 97.261 evrov brez DDV in ni sofinanciran, sredstva zagotavlja Občina Borovnica.

Optiko postavlja izbrani koncesionar, kar pomeni, da občina ni imela finančnih obveznosti. Za gradnjo in upravljanje kanalizacije za optiko pa je bil izbran koncesionar, podjetje FMC, ki že upravlja nekaj lokalnih omrežij v Sloveniji. Ponudnika storitev bodo uporabniki izbirali sami, saj gre po pojasnilih občine za odprto omrežje.

 

Točnih izračunov o višini komunalnega prispevka še ni

Cena priključitve oziroma komunalni prispevek se bo po navedbah občine izračunal za vsak objekt posebej, glede na neto tlorisno površino in velikost stavbne parcele. Točnih številk še ni, ker morajo na občinskem svetu sprejeti še nekaj dokumentov, čakajo pa tudi še eno soglasje. Višina prispevka naj bi bila tako verjetno znana šele spomladi 2014.

Predstavniki občine so sicer že na majskem sestanku s krajani Dola in Laz pojasnili, da se bo treba na kanalizacijo obvezno priključiti v roku šestih mesecev po pridobitvi uporabnega dovoljenja in obenem zasuti obstoječe greznice. Občina naj bi pri tem omogočala obročno plačilo komunalnega prispevka, ki seveda ne zajema stroškov fizične izvedbe priključka po parceli do priključka na javno kanalizacijo.

Glede optičnega omrežja so medtem konec novembra na občini pojasnili, da se bo nanj priključevalo po pogojih koncesionarja. Za priklop optike naj bi bilo treba plačati okrog 400 evrov, pravijo, a dodajajo, da točnih številk še nimajo.

 

O upoštevanju že plačanih prispevkov

V zvezi z višino prispevkov za komunalni priključek in asfalt sicer lastniki stanovanjskih objektov na Stari postaji pričakujejo, da se jim bo vsaj del plačila zmanjšal iz naslova tega, da jih je večina že leta 1991 plačala določen prispevek za kanalizacijo in asfalt, ki pa so ju nato uredili le do lipe, torej le do vstopa v območje Stare postaje.

Na to temo je sredi julija potekal tudi sestanek med predstavniki stanovalcev in županom, na katerem so sklenili okvirni dogovor, da naj bi se že plačani prispevki ustrezno revalozirali in upoštevali pri izračunu višine prispevkov.

Oglejte si tudi