Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Borovniški planinci z rekordno bero na državni ravni

Ekipe Planinskega društva Borovnica so na letošnji izvedbi Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja (SPOT), ki je potekalo 23. in 24. maja 2015 na območju Rakitne, dosegle najboljše rezultate doslej. Domov so prinesle kar 4 pokale. Poleg tega je borovniško planinsko društvo prvič sodelovalo tudi kot soorganizator tega finalnega državnega tekmovanja v planinski orientaciji.
V kategoriji C, v kateri tekmujejo mladi od 1. letnika srednje šole do vključno 18. leta, se je v finalu pomerilo šest ekip, najbolje pa so se odrezali Borovničani, ki so se z ekipo Slive uvrstili na 1. mesto. Na najvišje mesto se je Planinsko društvo (PD) Borovnica zavihtelo tudi v kategoriji Č, v kateri tekmujejo mladi od 19. do vključno 26. leta starosti. Prvo mesto si je priborila ekipa Marostarji.

V kategoriji A, v kateri se je pomernilo kar 14 najboljših ekip v starostni skupini do 6. razreda osnovne šole, je borovniška ekipa Petperesna dekleta osvojila 2. mesto. Uspeh Borovničanov je dopolnila ekipa Črni kužki, ki je v družinski kategoriji F v konkurenci devetih ekip zasedla 3. mesto. Borovniško planinsko društvo je poleg tega sodelovalo še v kategoriji E, v kateri je ekipa Veter v laseh zasedla 8. mesto.

Borovničani so tako še izboljšali dosežke z lanskega Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja, ki je potekalo na območju Prebolda. Takrat so borovniške ekipe v različnih kategorijah osvojile po eno 1., 3., 4., 5. in 9. mesto.

V najzahtevnejših kategorijah je tekmovanje tudi letos tako kot običajno potekalo dva dni, ekipe so se pomerile na dveh dnevnih in eni nočni tekmi na območju Rakitne in Krima, v ostalih pa en dan. Skupno je na tekmovanju sodelovalo 76 ekip s tremi do petimi člani iz področnih planinskih orientacijskih lig iz vse Slovenije.

SPOT 2015 je sicer prvi, pri katerem je Planinsko društvo Borovnica sodelovalo kot soorganizator tako na tehnični kot organizacijski ravni. Tekmovanje na Rakitni je namreč organiziral Odbor za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije v sodelovanju s planinskimi društvi Gorenjsko-dolenjske lige, med katerimi je tudi PD Borovnica.

Društvo je prispevalo tako traserje prog kot kontrolorje in drugo osebje, potrebno za izvedbo dvodnevnega tekmovanja z okrog 300 udeleženci iz vse Slovenije. Pri tem so iz vrst borovniškega društva največ dela opravili Kristina Suhadolnik ter Primož in Tatjana Pečlin.

Državna planinska orientacijska tekmovanja so sicer prav letos obeležila 60. obletnico, prvo tovrstno tekmovanje v Sloveniji je namreč potekalo leta 1955. Dvodnevnega tekmovanja v Zgornji Savinjski dolini, ki ga je v okviru I. zbora študentov planincev Jugoslavije organiziralo PD Univerze, se je udeležilo 17 ekip, je razbrati s spletne strani Planinske zveze Slovenije.

Oglejte si tudi