Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Črna kronika – junij 2015

Območje Policijske postaje Vrhnika

Prihod poletja na območje Policijske postaje Vrhnika ni zgolj vnesel nemira med počitnic željne delovne občane, temveč tudi vročinski val v že tako razgrete glave nekaterih razgrajačev. Junija so s svojim, na trenutke že prav čudaškim početjem kar desetkrat pritegnili pozornost mož postave. Najbolj bojevitega med njimi je kot kaže dodobra razvnel filmski dokumentarec o razvoju primatov, ki so stopili evolucijsko stopničko višje, ko so za vsakdanja opravila pričeli uporabljati palico. Nemudoma je iz rok spustil banano, prijel za grdo palico ter se spravil na najbližjega nesrečnika. Ob prihodu policistov se je še kar ponašal z namišljenimi borilnimi veščinami, zato so nesojenega kralja vrhniške divjine po hitrem postopku odvlekli v pridržanje po določilih zakona o prekrških. Na najmirnejši od vseh lokacij je nato lahko premišljeval o zagovoru pred sodnikom zaradi storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe in preprečitve uradnega dejanja oziroma maščevanja uradni osebi.

Spet drugje na Vrhniki so se odrasli otroci še dolgo po koncu risank in celovečernega filma zabavali ob glasni glasbi. Sosedje, ki jim je bolj kot glasna zabava dišal nočni počitek, so se obrnili na policiste. Ti so veselo družbo sprva vljudno prosili, naj stiša glasbo, a ker je bila zaradi hrupa verjetno že malce naglušna, je nadaljevala z razgrajanjem. Zato so ob drugem prihodu mož v modrem veseljaki kratko malo ostali brez elektrike. In ko je najbolj zagreti med njimi našel prenosni zvočnik, da bi z njim ob štirih zjutraj razveseljeval sosesko, je ostal še brez tega, v zameno pa je dobil obdolžilni predlog in vabilo na okrajno sodišče zaradi več kršitev javnega reda in miru.

Po sencah pa so se znova potikali nikomur ljubi zmikavti, ki so tokrat preiskali neko barako v iskanju bajnih zakladov. Zlatnikov sicer niso našli, motokultivatorja znamke Gorenje-Mura ter električnega pretvornika napetosti pa se tudi niso branili. Oboje so odnesli domov, kjer bodo še dolgo preučevali, čemu zadevi pravzaprav služita. Zaenkrat sicer ostajajo neznanci, med katerimi pa ni dolgoprste tatice, ki se je namerila razvajati s prvovrstno kozmetiko, seveda na tuj račun. Med polnjenjem globokih žepov so jo zasačili vestni občani in vrhniško trgovino je smela zapustiti šele v spremstvu policije. Namesto razvajanja jo čaka pokora zaradi tatvine.

Medtem na naših cestah alkohol ostaja pogost sopotnik lahkomiselnosti, včasih pa celo prevzame krmilo. Od desetih junijskih nesreč so v kar štirih primerih povzročiteljem presojo zameglili promili. Na srečo se je zgolj ena od njih končala z lahkimi telesnimi poškodbami, ostale pa le z razbito pločevino.

 

POLICIJA SVETUJE

 

Preprečimo drzne tatvine

Na območju Policijskih postaj Vrhnika in Ljubljana Vič trenutno ne beležimo veliko drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, kar pa ne pomeni, da se storilci ne bodo z območij sosednjih policijskih postaj napotili tudi sem, saj gre za kazniva dejanja, pri katerih se storilci teritorialno selijo iz kraja v kraj. Za ta dejanja je značilno, da so ciljne žrtve predvsem starejši občani, ki jih osumljenci pod pretvezo (odkup odpadnega materiala, prošnja za vodo, povsem nedolžen pogovor o urejenosti okolice hiše, prodaja raznih priročnih predmetov ipd.) zvabijo iz hiš, tako da jih nimajo več pod nadzorom. Medtem ko eden preusmerja oškodovančevo pozornost s pogovorom, pa drugi storilec (ali več njih) vstopi v notranjost, od koder večinoma odtuji denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Oškodovanci navadno šele več ur po dogodku ugotovijo, da so bili okradeni. Občanom zato svetujemo, da skušate imeti pod nadzorom vse neznane osebe, ki pridejo k vam nenapovedano, jih brez potrebe ne vabite v svoje prostore in te vedno zaklepate ter vzamete ključ s seboj, četudi z obiskovalcem zgolj stopite za vogal. Ob tem pa bodite pozorni na izgled neznancev, znamko, barvo in registrsko številko vozila, s katerim so se pripeljali ipd. Informacije o sumljivih osebah ali sumu kaznivega dejanja nemudoma posredujte s klicem na številko 113.

 

Varna vožnja rešuje življenja

Voznike enoslednih motornih vozil (motornih koles) znova opozarjamo, da zaradi izboljšanja varnosti v prometu uporabljate homologirane zaščitne čelade, registrirate svoja vozila ter jih nikar neustrezno in nestrokovno ne predelujete. Predvsem pa prilagodite svojo hitrost vožnje razmeram na cesti in predpisanim omejitvam, spoštujte rdečo luč, nikar ne izsiljujte prednosti ter upoštevajte pravilno smer vožnje.

 

Zbral in uredil:

Damjan Debevec

Oglejte si tudi