Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Nova vadba za otroke v Bohinju

Zastavljamo si cilje po olimpijskem sloganu 'višje, hitreje, močneje'. Oklepamo se starih struktur, ki nam ponujajo lažno varnost. Vse pogosteje izgubljamo vrednote, ki bi morale imeti več prostora in teže v življenju. Zmanjkuje nam potrpljenja, navdušenja, zaupanja, radosti, sočutja, ljubezni in časa.
»Si naši zanamci res zaslužijo takšno prihodnostin razvoj?«, je vprašanje, ki me je spodbudilo k iskanju drugačnega načina, pristopa, podajanja znanja otroku skozi šport. Menim, da otrok do 12 leta potrebuje uravnoteženo vadbo različnih prvin gibanja. Zato sem sestavil program, ki je namenjen otrokom od 6-12 let in temelji na veščinah obvladovanja telesa, uma in duha.

 

Iz borilnih in gibalnih veščin (karate, tai chi, ba gua, gimnastika, pilates, športna joga in spretnostne igre) sem vzel določen del karakteristik, ki nam izboljšujejo že opisane prioritete. Za boljšo motivacijo otrok vadba bazira na likih iz risanega filma Kung Fu Panda. Vsak lik – forma (forma je skupek gibov povezanih s točnim zaporedjem in ciljem) nam da neko telesno značilnost. Gibanje “Opice” izboljšuje spretnost, gibanje “Žerjava” ravnotežje, “Kače” gibljivost, “Bogomoljke” hitrost, “Tigra” vztrajnost in “Medveda” moč. Vse skupaj se bo skrivalo pod imenom Dong Wu Kung Fu, kar v slovenščini pomeni: izpopoljnevati, mojstriti se v gibanju živali.

 

Program dela je razdeljen na tri sklope težavnosti, in sicer po obdobjih: 1. leto temelji na spoznavanju vaj in zaporedij, 2. leto na povezovanju vaj in spoznavanju različnih načinov izvedbe ter 3. leto na vključevanju lastne osebnosti in krepitvi uma, telesa in duha. Po zaključenih treh obdobjih priprave se otroka s skupnim pogovorom (otrok, starši, trener) glede njegovega potenciala usmeri v določen šport ali veščino.

Lansko šolsko leto sem v Lescah opravil poizkusno vadbo te veščine, ki je potekala od septembra do junija in se bo nadaljevala po programu naprej. Rezultati so mi potrdili pravo smer in me spodbudili k širjenju tovrstne vadbe tudi med bohinjske otroke. Zato vabim starše in otroke, da pridete in preizkusite. Za lažjo odločitev so prvi trije obiski brezplačni. Pričeli bomo v torek, 24. septembra, v  mali telovadnici osnovne šole na Bohinjski Bistrici.

 

“Na mladih svet stoji”, pomagajmo in omogočimo jim boljši jutri. Več o veščini si lahko ogledate na www.artes-spiritus.si ali pokličete na gsm 041 608 661.

 

 

Davorin Zalokar

Oglejte si tudi