Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
ČET.
18°C
12°C
Oceni objavo

Projekt »Nevrončki« v Vrtcu Bled

Bled - V lanskem letu se je ravnateljica Vrtca Bled ga. Andreja Novšak v sodelovanju z g. Šnuderlom (Ekipa Znalček) mednarodno povezala z učiteljema tehnike Hitrih lončkov Marti Heri in Gaborom Kovacz-om iz Madžarske. Poskusno smo v skupini pet in šestletnih  otrok izvedli SpeedStack delavnico. Otroci so bili navdušeni.

Smisel teh lončkov je, da se ob delu z njimi (izmenično, ritmično gibanje leve in desne roke ob upoštevanju pravil igre) vzpostavlja hitrejša nevronska povezava med levo in desno hemisfero in tako otroci (in odrasli) stimulirajo delovanje možganov.

V letošnjem letu projekt, katerega smo skupno poimenovali »Nevrončki«, načrtno vnašamo v program vrtca. Pri dogovoru uvajanja smo prišli do mnenja, da projekt pridobi na vrednosti, če ga povežemo v vertikalo vzgojno-izobraževalnega sistema, zato smo poleg povabili šolo. 5. decembra so se vsi zastopniki (Marti Heri, Boštjan Šnuderl, Andreja Novšak, Dana Sušnik in  profesor Fakultete za šport) aktivno sestali na ljubljanski Fakulteti za šport. Naslednji dan so delavnico preizkusili učenci OŠ Bled. 7. decembra je potekalo izobraževanje strokovnih delavcev vrtca, pridružilo se je nekaj strokovnih delavcev šole. Tečaj je bil zanimiv, poučen, praktični del pa tudi zabaven. Naši možgani so se »razgibali in osvežili«.

Projekt Nevrončki  je tako kot prvi v Sloveniji zaživel na Bledu. V vsaki skupini v vrtcu imamo te lončke in otroci ob igri z njimi na zabaven način trenirajo svoje možgane ter urijo povezavo med obema možganskima poloblama. Lončke bomo uporabljali dokler bodo otrokom v veselje. Zanima nas ali se bo aktivnost spodbujanja možganov pokazala kasneje, kar pa v kratkem času še ne moremo potrditi. Trenutno smo v stanju, ko otroci z veseljem opravljajo zadane naloge, so dobro motivirani in navdušeni.

Rebeka Poček, Vrtec Bled

Oglejte si tudi