Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Invazivne rastline na Bledu

Občina Bled tudi v letu 2016 sodeluje v projektu »Proč z invazivkami«. Projekt obravnava tematiko tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst, ki lahko povzročajo gospodarsko škodo in negativne vplive v naravnem okolju. Na Bledu so med najbolj razširjenimi vrstami japonski dresnik, kanadska in orjaška zlata rozga, žlezava nedotika, zelo alergena pelinolistna žvrklja bolj znana kot ambrozija, opažen je bil tudi zelo nevarni orjaški dežen. Ker je blejska občina v primerjavi z ostalimi občinami v Sloveniji še relativno malo zaraščena s tujerodnimi invazivnimi rastlinami, je še čas, da ukrepamo in s tem dejansko rešimo marsikatero zemljišče.

 

Nekatere rastline je zakonsko že potrebno odstranjevati, druge je želeno z vidika ohranjanja narave. Odstranjevanje invazivnih vrst je zelo težavno, včasih celo nemogoče. Z avgustom zato odpiramo pisarno za informiranje občanov o pravilnih načinih odstranjevanja in tretiranja ostankov invazivnih rastlin. V letošnjem letu v sklopu projekta načrtujemo tudi terensko predstavitev odstranjevanja z izvedbo akcije odstranjevanja invazivk. Nadaljevali bomo s posodabljanjem inventarja rastišč invazivnih rastlin. Da bodo o tej tematiki obveščeni tudi učenci, bomo organizirali tudi predavanja oz. izobraževanja na osnovni šoli.

 

Ker ste občani tisti, ki domači kraj najbolje poznate, vas naprošamo, da lokacije s tujerodnimi invazivnimi vrstami javite na Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske (RAGOR), na številko 04 581 34 18 ali preko elektronske pošte na naslov jasmina.bagar@ragor.si.

Prav tako pa pozivamo vsa društva in posameznike, ki bi želeli sodelovati pri akciji odstranjevanja invazivk, da se javite na zgoraj omenjeno številko ali elektronski naslov. Natančna lokacija in datum akcije bosta znana naknadno.

 

Izvedbo projekta Proč z invazivkami omogoča in financira Občina Bled.

 

Jasmina Bagar, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi