Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

PGD Bled v letu 2014

Že v začetku leta nam je narava pokazala zobe. Žledolom je dobesedno naše stalno bivališče prestavil v gasilski dom. Delali smo od šeste ure zjutraj pa do enih, dveh ponoči, od ponedeljka do sobote, sprejemali smo obveščanja s številke 112 in klice občanov v gasilski dom, istočasno smo posredovali  na dveh ali treh krajih. Kljub vsemu  smo vse opravili tako kot je treba. Nekatera podjetja so se odzvala zelo pozitivno, saj so nam v gasilski dom dobesedno brezplačno dostavljala malico (Pizzeria Matjaž in Pizzeria Rustika) in to skozi ves teden.

 

Prišlo je kratko obdobje miru, za njim pa poletje, polno nesreč na vodi, statistika je zelo črna: V Savi Bohinjki, Savi Dolinki in v Blejskem jezeru smo reševali sedem ljudi, ki pa so se žal utopili, posredovali smo še v dveh delovnih nesrečah, ki sta se prav tako končali tragično, s smrtjo udeležencev.  Postopek oživljanja ljudi je osebni preizkus volje in moči posameznika.  Posredovali smo ob prometnih nesrečah, požarih, poplavah, nudili tehnično pomoč, proti koncu leta nas je doletel še požar v stanovanju na Bohinjski Beli, kjer smo bili ponovno v prvih vrstah. Izpostaviti moramo Upravo za zaščito in reševanje RS, ki nam nudi podporo predvsem pri pokrivanju stroškov in nakupu iztrošene, poškodovane ter nove opreme. 


Tako smo preteklo leto posredovali 164 krat na območju občin Bled, Bohinj, Gorje in Radovljica, intervencij se je udeležilo 1394 gasilcev, ki so opravili preko 4.000 ur prostovoljnega dela.

 

V letu 2015 pa kot drugo najstarejše društvo in najstareše gasilsko v občini Bled praznujemo 130 let obstoja, prav tako obeležujemo tudi  130 let gasilstva na Bledu. Prvi zapis o obstoju društva je blagajniški prejemek,  na katerem je datum 6. 1. 1885, zapisan je še v nemškem jeziku. Vse skupaj bomo zaznamovali s proslavo in s prikazno vajo reševanja.

Oglejte si tudi