Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
21°C
4°C
Oceni objavo

Krajevna skupnost Ribno ima grb in zastavo

Bled - Avtor obeh simbolov je Iztok Šorli, ki se s heraldiko in zastavoslovjem ukvarja praktično že vse življenje. On je tudi avtor šenčurskega in radovljiškega občinskega grba.

In kaj simbola predstavljata?

''Osrednja tematika je voda, saj se tri vasi v krajevni skupnosti imenujejo po vodi oziroma se njihova imena na vodo navezujejo. Ribno izhaja seveda iz besede riba, saj je briksenško gospostvo prebivalcem podelilo pravice ukvarjati se z ribolovom,'' pravi Iztok Šorli. Koritno je ime dobilo po koritih, kjer se je napajala živina, prvotno ime Bodešč pa je Vodešče, kar pomeni, da je naglas, ki ga zdaj uporabljajo krajani, torej na prvem e v imenu Bodešče, napačen, naglas bi moral biti na o. Edina vas, ki nima imena, povezanega z vodo, je seveda Selo.

Modra podlaga na kateri so ribe, predstavlja vodo, štiri ribe, ki so mimogrede stilizirane postrvi, pa štiri vasi. Na obeh straneh modre podlage sta reki Sava Bohinjka in Sava Dolinka, ki objemata kraje v tej krajevni skupnosti, velika zelena podlaga na desni je Jelovica, na levi pa so rodovitna polja in pašniki.

Grb je oblikovan na strukturiranem srednjeevropskem ščitu.

In kdaj bo zastava ponosno vihrala?

''Obesili jo bomo ob krajevnem prazniku junija, potem pa bo visela na sedežu Krajevne skupnosti Ribno, torej na Zadužnem domu in na prizorišču naših slovesnosti in proslav, torej Pod goro, '' še dodaja Šorli.

 

Oglejte si tudi