Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Blaž Intihar – mladenič z vizijo

Prorektor Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Rok Strašek in dekanja Fakultete za management izr. prof. dr. Anita Trnavčevič sta v začetku aprila na 14. slavnostni podelitvi diplom in priznanj Fakultete izročila diplome in priznanja ter čestitala diplomantom in prejemnikom priznanj.

Priznanje za uspehe na področju obštudijskih dejavnosti je med drugim prejel tudi mladi Blejec  Blaž Intihar, ki je s svojim znanjem in inovativnostjo zmagal na natečaju Banke Koper. S soavtorico sta na temo »Idealna banka« pripravila zmagovalni projekt, v katerem sta zagovarjala tezo mobilnega bančništva kot edinstveno udobno in avtonomno izkušnjo ter predstavila prednosti in možnosti uporabe storitev mobilnega bančništva. Njuna ideja je bila zmagovalna tudi na mednarodnem študentskem natečaju v Milanu. Blaž je v Milanu premagal kar 6 držav, kot pravi sam, pa je trenutno razpet med Koprom in Bledom, na Bledu živi v centru, na Griču, med domačini je njihova družinska hiša bolj poznana kot domačija Pr' Jožef, kjer njegova družina že od nekdaj oddaja sobe in apartmaje. Zelo je ponosen, da so ga stari starši in starši že od malih nog učili delavnosti in poštenosti in da ima že od majhnih nog neko podzavestno željo delati več in bolje vsak dan znova. Za zgled mu je pokojna stara mama, ki je skupaj z možem postavila na noge tisto, kar je danes eden zagotovo najboljših penzionov na Bledu.  

 

 

Kako ste prišli do ideje, da sta skupaj s kolegico pripravila nalogo za natečaj?

 

S kolegico, s katero sva delala na projektu, sva se spoznala šele po tem, ko sva se prijavila na natečaj. Na Banki Koper so nas naključno razdelili v dvojice, nam razložili, v kakšno smer moramo peljati projekt in okvirne smernice pri pripravi le-tega. Midva sva delala na projektu inovacije - vpeljave novih idej v bančništvo. Najina naloga je bila odgovor na vprašanje, s kakšnim produktom oziroma storitvijo se lahko banka najbolj približa svojemu uporabniku. Idejo sva pripravljala dober mesec, dokler je nisva pripeljala do sklepne faze, do predstavitve vodilnim na Banki Koper.

 

Kaj vaš projekt pravzaprav pomeni in kako ga udejaniti?

 

Če gledamo zelo na široko, zagotovo projekt pomeni odlično priložnost za študente, da se pokažejo in dokažejo, kako inovativni in koristni znajo biti, sploh v teh kriznih časih. Če pogledamo najin projekt pobližje, pa gre pri vsem skupaj prav gotovo za izredne rešitve na področju informacijskih tehnologij v bančništvu. Razvila sva mobilno aplikacijo za pametne mobilne telefone, ki uporabniku predstavlja neko novo dimenzijo v poslovanju z banko. Poslovanje za uporabnika postane preglednejše, hitrejše ter predvsem dostopnejše. Dejstvo je, da nekaj "bančnih" tehnologij za pametne mobilnike že obstaja. Midva sva našla polno dodatnih možnosti, predvsem pa sva zelo vesela, da so projekt tako v Kopru kot tudi v Milanu prepoznali kot odlično nadgradnjo bančnega poslovanja.

 

Kakšni so bili odzivi- ne samo doma, pač pa tudi v poslovnem svetu?

 

Moram reči, da so bili odzivi presenetljivo dobri. Prejela sva veliko pohval od vodilnih v Banki Koper ter Intesi Sanpaolo v Milanu, rektorja primorske univerze, dekanje Fakultete za management, pojavila sva se tudi v kar nekaj časopisnih člankih ter na televiziji. Osebno sem nedavno tudi prejel priznanje Fakultete za management na področju obštudijskih dejavnosti. Prav je, da se o takšnih uspehih govori, sploh v teh težkih časih, v katerih smo, ko nas z vseh strani obletavajo predvsem negativne novice. Vodilni na koprski banki ter na banki v Milanu so nama zagotovili, da ima projekt nekaj odličnih rešitev, ki se jih da udejaniti tako rekoč na kratek rok. Zagotovili so nama, da se na tem projektu dela naprej v okviru Banke Koper in Intese Sanpaolo Milano.

 

Kaj načrtujete za svojo prihodnost?

 

Skupaj z nagrado sem prejel polletno pripravništvo na Banki Koper v Kopru ter trimesečno pripravništvo na Intesi Sanpaolo v Milanu. V Milano se predvidoma odpravljam konec poletja, ko pridem nazaj, pa načrtujem zaposlitev v Banki Koper, seveda če bodo stvari stekle v skladu z dogovorom. V kratkem nameravam zaključiti svojo diplomo na Fakulteti za management v Kopru. Menim, da mi je projekt prinesel kar nekaj novih (predvsem poslovnih) poznanstev in novih izkušenj in da se mi prihodnosti ni potrebno bati.

Oglejte si tudi