Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
9°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Bitka za Blejski grad

Bled - Minuli konec tedna so na Bledu potekali 8. srednjeveški dnevi. Prireditev je na Blejskem gradu letos obiskalo prek 3.500 obiskovalcev.

 

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu so ena izmed najbolj obiskanih in po številu nastopajočih srednjeveških skupin iz Slovenije in tujine ena največjih srednjeveških prireditev v Sloveniji. Tudi letos so nastopajoči v dveh dneh in petih nastopih prikazali bogat in raznolik program. Poleg gostiteljev, domače srednjeveške skupine KD Viteza Gašperja Lambergarja so letos svoje nastope prikazali: Društvo Baron, Red kraljevega orla, Cesarsko Kraljevi Ptuj, Turistično društvo Žužemberk, KUD Klati vitez in Janez Kamniški, Kulturno društvo Lonca, Grad Svitar in Glasbena skupina Gita, Zlate Ostroge in Vitezi Celjski red Zmaja, Vitezi Svetega Jurija iz Višegrada (Madžarska), Markus M (Češka), Rattus Rattus (Češka), Vere Gratia (Češka), Metalci zastav in glasbeniki 'Pro Loco' iz Fornova Tara (Italija), Mestna straža Ingolstadt (Nemčija), Društvo občine Konjski iz Konjščine (Hrvaška), Turistična skupnost Koprivnica (Hrvaška), Darko Dragec, profesionalni mojster lokostrelec (Hrvaška) in srednjeveška glasbena skupina Holloenek Hungarica (Madžarska).

 

Poleg nastopov v programu so člani skupin pripravili tudi dobro obiskan skupen večerni ognjeni šov, ki so ga izvedli na parkirišču pod gradom. V njem sta se dve vojski najprej spopadli za Blejski grad, nato pa so nastopajoči prikazali izjemen spektakel, v katerem so sodelovali žonglerji z ognjenimi baklami, metalci gorečih krogel, požiralci ognja, “ognjeni” mečevalci in metalci zastav iz Italije.

 

Prireditev so, poudarjajo v Zavodu za kulturo Bled, po obisku sodeč obiskovalci dobro sprejeli. Iz leta v leto pa se povečuje tudi zanimanje za sodelovanje med srednjeveškimi skupinami in razstavljavci.

Oglejte si tudi