Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Spoznajmo soseda - VI. del

Sreče, zdravja in zadovoljstva so bile najpogostejše besede, ki so si jih ob toplih stiskih rok izrekali pohodniki, ki so se v sončnem in ne preveč mrzlem jutru, prvo nedeljo v letu 2015 zbirali na začetku že šestega pohoda Spoznajmo soseda.

Letos je bil namen pohoda spoznati vasi in prebivalce Kamenj, Potoč in Vrtovina. Pisana množica pohodnikov je po okrepčilu, ki so ga pripravili domačini, prisluhnila pozdravu organizatorjev in krajši predstavitvi zgodovine in utripa vasi Kamnje in Potoče. Vesela druščina je krenila skozi Brith mimo cerkve na Hrib in nato v zaselek Poki – Batagelji ter se po ozki stezi razpotegnila po Zamalnu v Pirjevče in naprej v Vodopivško vas, kjer se je skupina zopet strnila. Pohodniki so bili navdušeni nad urejenostjo kraja. Z zanimanjem pa so opazovali nadomestne gradnje stanovanjskih objektov v strnjenem vaškem jedru, ter nadaljevali pot proti Kukanjam. Tu se je pohodnikom ponujal lep razgled na Kamnje, Stomaž in mogočno kuliso zasneženega Čavna in Gore, bili pa so tudi deležni okrepčila in prijaznega sprejema domačinov. Po krajšem počitku so pohodniki krenili na južno stran Kukanj in se spustili do ceste ter ob potoku Kamenjšček prišli v Potoče, kjer je sledil daljši počitek in predstavitev kraja. Domačini so pohodnikom ponudili sladke dobrote in razne okrepčilne pijače. Bilo je tako prijetno druženje, da ja kar prehitro prišel trenutek, ko so pohodniki krenili skozi zaselek Čehovi čez potok Malenšček, kjer so vodenje pohoda prevzeli Vrtovinci. Skozi zaselek Grželji so se pohodniki ob vznožju Vrtovinskega brda, mimo vinogradov in njiv podali v Vrtovin, kjer so domačini pri spomeniku žrtvam II. svetovne vojne predstavili kraj in njegove zanimivosti. Sledil je ogled vaške cerkve in počitek pri osnovni šoli . Tudi tu so domačini pohodnikom ponudili razna okrepčila. Od tu pa je dolga vrsta pohodnikov krenila proti Kamnjam in si z zanimanjem ogledala slap Malenšček. Na igrišču v Kamnjah je pohodnike čakal zaslužen topli obrok – okusna jota s klobaso.

Organizatorji so pohodnike povabili na naslednji pohod Spoznajmo soseda, ki se bo naslednje leto začel v Vrtovinu in bo čez sv. Pavel zavil v Gojače in se nato zaključil v Vrtovinu.

G. V., foto Denis Šušmelj

Oglejte si tudi