Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
12°C
PET.
25°C
8°C
Oceni objavo

Dijaški pogled na golo Debeluško

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini je bila med 22. in 31. januarjem na ogled razstava likovnih in fotografskih del dijakinj in dijakov 1. b gimnazijske smeri SŠ Veno Pilon Ajdovščina, ki so nastala na pedagoški likovni delavnici. Namesto odprtja so tokrat obeležili zaprtje razstave – dijaki so izvedli kulturni program, ki običajno spremlja začetek razstave.
Izdelki (risba, fotografija in instalacija/risba v prostoru) so nastali znotraj pedagoške likovne delavnice, ki se je v sodelovanju Pilonove galerije Ajdovščina ter Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina odvijala že deveto leto zapovrstjo in je spadala v sklop pedagoškega programa galerije ter pouka likovne umetnosti prvega letnika gimnazijske smeri.

26 dijakinj in dijakov 1. letnika gimnazije SŠ Veno Pilon Ajdovščina je v risbi, fotografiji ter instalaciji poustvarjalo pod mentorstvom prof. likovne umetnosti Damjane Plešnar ter kustosinje pedagoginje Tanje Cigoj. Skozi september pa vse do decembra 2012 ter v januarju 2013 so na izbrano temo delavnice Akt v likovni umetnosti dijakinje in dijaki, naslanjajoč se predvsem na Pilonovo sliko Debeluška (1926, olje na platno), poskušali v črto ujeti podobo ženskega akta ali golega telesa nasploh. Posvetili so se risanju akta, najprej po modelu omenjene Pilonove slike, nato pa v fotografski objektiv ujeli obris/gib telesa z baterijsko svetlobo ter se ob zaključku lotili tudi risbe z žico. Ob tem so se spoznavali s samim medijem ter slednjega razvili vse do tretje dimenzije, z instalacijo so se namreč seznanili z risbo v prostoru.

PR

Oglejte si tudi