Oceni objavo

Knjige so zame

V Lavričevi knjižnici poteka prav poseben projekt bralne kulture Knjige so zame. Izvajata ga skupaj Ljudska univerza Ajdovščina in Lavričeva knjižnica Ajdovščina.

Program Knjige so zame je eden od programov za razvoj pismenosti, ki ga je razvil Andragoški center Slovenije. Namenjen je vsem odraslim, ki so motivirani in si želijo v vzdušju enakopravnosti, sprejetosti in spoštovanja brati in razpravljati o raznovrstnih domačih in svetovnih umetnostnih besedilih. Osnovni cilj programa je, prek dialoškega učenja, branja in govornega dejanja popeljati udeležence do točke, ko jim postane branje literature užitek, veselje in potreba. Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje in Evropski socialni sklad, zato se udeleženci vanj vključujejo brezplačno. V skupino je bilo vključenih osem udeležencev. Prednost pri vključevanju v program smo letos dali  udeležencem iz združenja ŠENT. 

Na prvem srečanju smo se najprej spoznali med seboj, se seznanili s programom, ogledali smo si knjižnico in si izbrali, kaj bo naše branje naslednjih nekaj tednov. Odločili smo se za knjigo Andreja Predina Na zeleno vejo. Ja, vsi bi radi prišli na zeleno vejo, tako ali drugače. Ob domislicah, kako bi si svoj (finančni) položaj izboljšala mama dveh odraščajočih fantov iz Maribora, smo se prijetno zabavali. Snovalci projekta so si zamislili, da mora vsak udeleženec  ob branju imeti pred seboj svoj izvod knjige, da morajo v okviru bralnih srečanj vsi glasno brati in biti pripravljeni  povedati svoje mnenje o prebranem. Na tedenskih srečanjih tako prebiramo izbrano knjigo, se pogovarjamo o prebranem in po slovarjih, leksikonih, enciklopedijah iščemo manj znane besede.

Ker kar nekaj udeležencev včasih kaj spesni ali zapiše, del srečanja namenimo tudi prebiranju njihovih prispevkov. Posebno navdušeni pa smo nad reševanjem rebusov, ki jih udeleženci sami pripravijo. In tisti, ki prvi pravilno razreši rebus, dobi nagrado!

Naša srečanja so torej tudi prijetno druženje.  Ne smemo pa pozabiti tudi socialne komponente srečevanj: pripadnost skupini, možnosti komuniciranja na racionalni ravni, koristna raba prostega časa, izmenjava življenjskih izkušenj, motivacija za lastno življenjsko aktivnost …

Vse to je zaznamovalo tudi našo skupino v okviru programa Knjige so zame.

 

Eva Mermolja, Zdenka Žigon

Oglejte si tudi