Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Iz take so snovi kot sanje

V šolskem letu 2016/2017 so dijaki Srednje šole Veno Pilon v okviru interesne dejavnosti Ustvarjalnice ustvarjali izdelke iz papirja.
S svojo aktivnostjo so želeli dokazati, da so vsi odpadni materiali surovina za nekaj novega. Iz papirja so namreč nastajali izdelki na popolnoma nov način, za nov namen, predvsem pa s prijaznimi rešitvami do okolja.

Dijaki se zavedajo, da varovanje okolja postaja ena najpomembnejših nalog v globalnem smislu, zanj pa lahko veliko naredimo tudi  pri povsem vsakdanjih aktivnostih in tudi pri delu.

Pod njihovimi spretnimi prsti  so tako nastale prave mojstrovine, majhne in velike, skromne in razkošne, igrive in resne – vse pa enkratne in neponovljive.

Najprej so bile ne ogled postavljene v prostorih šole, potem pa je bila dana pobuda, da bi se preselile v Lavričevo knjižnico. Z veseljem smo jo sprejeli, saj si knjižnice brez papirja ne moremo predstavljati. Dali smo ji tudi naslov, ki na to posebej opozarja  - Iz take so snovi kot knjige. Razstavljenih izdelkov je mnogo, manjši (košarice, nakit, okvirji za slike, polžki …)so svoj prostor našli v papirnati omari, s papirjem oblepljena miza in dva stola sta za nekaj časa postala naša čitalniška predmeta, papirnata skodelica nas vabi k prebiranju Cankarjeve Skodelice kave, čajna vrečka na plakatu v ozadju pa je taka, da bi jo kar prijeli.

Na galeriji so  našle svoje mesto čudovite sovice, papirnate hiške, ki so nastale iz odrabljenih papirnatih rolic, in nekaj ptičjih kletk, v delo katerih je vloženih mnogo ur upogibanja strani starih telefonskih imenikov.

Tu je še papirnata gospodična, za koga morda nevesta s klobukom, zraven nje pa papirnati salonarji, dežnik, košara in šopek cvetja.

Vsega pravzaprav nismo mogli in tudi nismo hoteli našteti, vabimo v Lavričevo knjižnico, da si razstavo ogledate (do sredine julija v Ajdovščini, potem pa do konca avgusta v krajevni knjižnici v Vipavi).

Marija Bajc

 

Oglejte si tudi