Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Dijaki vse bolj obveščeni o posledicah sive ekonomije

Med 15. in 17. junijem so že tako pestre dopoldneve v Hiši mladih v Palah dodatno razvedrili dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Dijaki so v Hiši mladih razmišljali o posledicah sive ekonomije in ugotavljali, do katerih storitev smo upravičeni, zaradi včasih sicer zasovraženega davčnega sistema.

Na delavnicah Pobarvajmo sivo sta navidezno samoumeven (brezplačen) obisk zdravnika ali brezplačno kakovostno javno šolstvo v očeh dijakov kmalu dobila drugačno konotacijo: siva ekonomija in utaja davkov ne dopuščata samoumevnosti. Siva ekonomija ne omogoča samoumevnega zdravljenja ali bolniškega dopusta, ne omogoča kakovostnega javnega šolstva in ne nudi socialnega varstva ranljivim skupinam.

Bolečim ugotovitvam je sledilo razmišljanje mladih, kaj je bilo v občini Ajdovščina uresničenega s pomočjo javnih sredstev. Dijaki so se najpogosteje spomnili prav na Hišo mladih, ki jih je te dni gostila, pozabili pa niso niti na letos ponovno obujeno Ajdovščino v maju, izgradnjo osnovnih šol in hišo za brezdomce. Seveda pa niti pot v šolo in iz nje ne bi bila tako enostavna, če ne bi poskrbeli za njeno izgradnjo. Tudi to omogočajo javna sredstva – torej davki.

S projektom Pobarvajmo sivo Inštitut za mladinsko politiko mlade ozaveščanje o pomenu boja proti sivi ekonomiji. Verjamemo, da bo ozaveščanje mladih, ki odraščajo v odgovorne državljane, pripomoglo k zmanjšanju sive ekonomije in posledično k zagotavljanju več sredstev za kakovostne javne storitve.

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.«

Inštitut za mladinsko politiko

Oglejte si tudi