Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Defibrilatorja v Ajdovščini in Vipavi

Rdeči križ Slovenije tradicionalno praznuje Teden RK, ki se vsako leto začne 8. maja, ob svetovnem dnevu Rdečega križa, ko se je rodil ustanovitelj gibanja in velik človekoljub Henry Dunant. Ob letošnjem svetovnem dnevu RK je RKS – OZ Ajdovščina v uporabo predal dva defibrilatorja, ki sta nameščena v vetrolovu v Centru za tretje življenjsko obdobje v Ajdovščini in na pročelju stavbe Zavoda za turizem TRG Vipava.

Defibrilator v Ajdovščini sta 8. maja v uporabo predala predsednik RK Rajko Troha in župan Tadej Beočanin, članici ekipe prve pomoči RK Ajdovščina pa sta za zaposlene na Občini Ajdovščina pripravili brezplačen tečaj temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Združenje bo tudi v prihodnje izvajalo tečaje z namenom, da bi se kar največ krajanov znalo odzvati v primeru srčnega zastoja, nuditi prvo pomoč in uporabiti defibrilator.

V Vipavi bo združenje brezplačni tečaj temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja izvedlo v torek, 9. junija 2015, od 18. do 19.30 ure v prostorih Vinoteke Vipava ob TRG-u Vipava. Vse, ki bi se želeli udeležiti tečaja, lepo prosimo, da nam to predhodno sporočite na telefonski številki 051 430 722 ali 05/366-4930 oziroma na e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Glede na znane podatke, da se 80 % vseh srčnih zastojev zgodi zunaj bolnišničnega okolja, da je odzivni čas ekip nujne medicinske pomoči približno 1 minuta za 1 km oddaljenosti ter da že po 4 minutah nastanejo trajne, nepopravljive okvare možganov, je znanje nudenja temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja lahko zelo dragoceno.

Irena Žgavc

Oglejte si tudi