Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Srečali smo se pod latnikom v Lokavcu

Leta bežijo in 25 let je minilo od takrat, ko so nas vpoklicali v uniforme in oblikovali v 2. četo 611. odreda za posebne namene. Bil je zelo vroč dan, ko smo se zbirali na letališču v Ajdovščini. Zamenjali smo stare kape in oznake, ter postali teritorjalci.
Pot na je vodila v Kostanjevico na Krasu, kjer smo izvajali priprave za bojno delovanje. Najprej je potekalo vse v sproščenem duhu, toda ko smo 25. junija dobili vojne pozive in pravo strelivo, smo kaj hitro ugotovili, da bo šlo zares. Aktivnosti čete v vojnem obdobju so potekale na Trstelju, v Kostanjevici, v Vrtojbi, na Ajševici in v Rožni dolini.

Sedaj, v mirnem času, se dobivamo na vsakih pet let. Ob 25. obletnici smo se srečali v Lokavcu na turistični kmetiji. Obujali smo spomine in res veliko smo si imeli povedati. Zavedamo se, da moramo sami poskrbeti, da se dogodki iz vojnega obdobja ne pozabijo. Nekateri so se tudi vprašali, če bi še enkrat ponovili našo zgodbo iz leta 1991. Ja bi, seveda bi za domovino, ne pa za politike, ki nam vladajo. Situacija v državi ni to, v kar smo takrat verovali.

Ob srečanju smo dobili spominsko darilce in sklenili, da se čez pet let spet srečamo.

ČJ

Oglejte si tudi