Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Majsko srečanje starodobnikov

V Društvu ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina smo se na sestankih temeljito pripravljali na srečanje – rally 2017 in določili tudi progo, tokrat v Goriška Brda. Dan pred prireditvijo smo pripravili še spominske pakete, ki so jih donirali naši prijatelji.
V soboto, 6. maja, nam je prelepo jutro dalo vedeti, da se bo našega srečanja udeležilo obilo starodobnikov in njihovih spremljevalcev. Pripravljen je bil tudi že prvi jutranji obrok v obliki kavice, rogljiča in sadja. Do uradnega starta se je parkirišče za gradom v centru Ajdovščine prijetno polnilo in obiskovalci prireditve so lahko občudovali raznovrstne modele starodobnikov.

Odlično ohranjeni in restavrirani so se predstavili Balilla, Topolino, Fiat 1100, Mercedes, Zastava 750, Volkswagen in še mnogi drugi. Prišli so tudi z motorji (Benelli, Moto Guzzi, Vespa), saj je vreme obetalo prijetno vožnjo.

Na Lavričevem trgu sta predsednik kluba Peter Ambrožič in napovedovalka Sanda predstavila vsak avto posebej in še šoferja. Za marsikaterega obiskovalca je bila predstavitev starodobnika doživetje, saj določenih avtomobilov in motorjev že dolgo niso videli.

Sledila je vožnja po Vipavski dolini do Vitovelj, kjer nas je na kmečkem turizmu Malovščevo sprejela prijazna lastnica Barbara in nam postregla z domačimi dobrotami. Malovščevo je bil prvi kmečki turizem na Goriškem in oče Stojan je bil daleč naokoli znan kot odličen pridelovalec domačih dobrot: sadja, vina in mesnin. Tudi Barbara z možem Milanom in štirimi otroci uspešno nadaljuje tradicijo. Razveselila sta nas tudi harmonikaša Jordan in Franko s prijetno domačo glasbo.

Po polurni vožnji mimo Nove Gorice in Solkana smo prispeli v Brda. Glavna dejavnost v Brdih sta vinogradništvo in sadjarstvo, zadnja leta pa opažamo vedno več oljčnih nasadov. Naša točka postanka je bila Vila Vipolže. Prenovo stavbe je financiralo Ministrstvo za kulturo ob podpori evropskih sredstev. Krasna renesančna stavba je odprta za obiskovalce. Veličastna obokana vinska klet je primerna za gostinsko dejavnost, v nadstropju pa so prenovljenimi prostori primernimi za poroke in druge prireditve. Zunanjost nas preseneti še z nasadom cipres. Kot se za Brice spodobi, so nas pogostili z odlično domačo kapljico.

Čez prelepe briške griče smo se zapeljali še na Sabotin, kjer so v prvi svetovni vojni potekali srditi boji na Soški fronti. Sabotin je danes zamišljen kot simbol miru, združevanja in prijateljstva. Ogledali smo si zelo zanimiv muzej in ostanke strelskih jarkov, vkopanih v strmo pobočje. S Sabotina se odpirajo lepi razgledi Sočo, Sveto goro, obe Gorici, Furlanijo … Za okrepčilo je poskrbel gostilničar Bogdan in nas razveselil z odličnim golažem s polento. 

Čakala nas je še vrnitev v Ajdovščino, kjer smo v restavraciji Pigal razdelili pokale in priznanja s fotografijo. Ob dobrem kosilu in kramljanju smo pokale razdelili še najstarejšemu udeležencu (Anton Fabjan), najmlajši udeleženki (Anja Pipan), ženski ekipi (Cvetka Mahnič) in najstarejšemu avtomobilu (Morris cowley letnik 1930 Gorazda Novakoviča).

Prelepo vreme in odlična izvedba srečanja Rally – 2017 Vipavska dolina sta potrdilo, da se tudi naslednje leto vidimo v tako velikem številu.

Zmago Stegovec, tajnik društva

Oglejte si tudi