Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

DPS Zarja v Kamnjah

Na povabilo Kulturne sekcije ŠKTD Kamnje – Potoče je prvi nedeljski junijski večer, 7. junija v dvorani Doma krajanov Kamnje ob 19. uri, popestrila s svojim kulturno zabavnim programom Dramsko pevska skupina ZARJA iz Ajdovščine.

Deluje pod okriljem Društva upokojencev Ajdovščina in bo letos praznovala 10. obletnico delovanja. Najprej je delovala samo kot dramska skupina za potrebe društva, da je na raznih prireditvah popestrila srečanja, občne zbore… Ker so članice tudi pevke pa je nastala tudi pevska zasedba in sicer prepevajo stare ljudske in ponarodele pesmi, za potrebe pogreba in maše pa tudi cerkvene pesmi. Trenutno skupina šteje 11 članic in enega člana. Mentorica za dramski del je Jožica Mozetič, pevski del pa vodi Marija Terčelj. Letno imajo preko 30 nastopov in se rade odzovejo na vsako povabilo, če je le mogoče.

To je DPS Zarja z veselim, sproščujočim kulturno-zabavnim programom dokazala tudi na  odru dvorane Doma krajanov v Kamnjah.

Po uvodnem pozdravu in predstavitvi nastopajoče skupine s strani predstavnice Kulturne sekcije ŠKTD Kamnje – Potoče Lucije Lozar, je pevski (ženski del) DPS Zarja začel svoj kulturni del nastopa s t.i. »njihovo – našo himno« - Pod Čavnom visokim prebivam… Nadaljevale so še z drugimi lepim venčkom narodnih in ponarodelih pesmi.

Drugi in osrednji del so predstavljali skeči, krajše igrice o križih, težavah samskega življenja v tretjem življenjskem obdobju. V domačem narečju smo spoznavali, kako in na kakšen način najti primernega partnerja – ali s pomočjo oglasa, s srečanji v »živo« in še in še… Najhujše, kar lahko se zgodi, da »šarmanten gospod« najmanj dve vdovi, prijateljici za nos hkrati vleče… Vsaka članica in član so svoje vloge odigrali spontano, zelo so se vživeli v predstavljene situacije – kot bi bili sami del njih. Obiskovalcem v dvorani so ponudili poleg prešernega smeha, ploskanja tudi marsikatero življenjsko resnico, ki se hočeš nočeš dogaja – mogoče prav v naši bližini, kdo ve.

Tretji del kulturno-zabavnega večera so zaključile pevke z ubrano pesmijo in požele največ toplega aplavza z zadnjo, zaključno pesmijo Vsakdo mora imeti prijatelja, katere besedilo poudarja prijateljstvo in povezanost med vsemi nami, ne glede na generacijske razlike in se prenaša med rastline, živali..med vse ljudi dobre volje in srca.

Po končanem nastopu je pesem odmevala še pred dvorano, kar so obiskovalci z odobravanjem in hvaležnostjo spremljali.

Lučka L.

Oglejte si tudi