Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Vpogled v četrt stoletja likovne ustvarjalnosti

Obisk Lokarjeve galerije v Ajdovščini je tem času lahko prava učna ura sodobne slovenske in posebej primorske likovne umetnosti. Na enem mestu so razstavljena dela več kot osemdesetih umetnikov, ki so ustvarjali na kolonijah v Šmartnem v Goriških Brdih in v Novi Gorici celega četrt stoletja (1980 – 2005).
Prirejalo jih je Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP), trajale so po teden dni, udeležili pa so se jih tako uveljavljeni umetniki, kot tisti na začetku svoje poti, pa so sedaj že cenjena imena. Zato velja pritrditi besedam enega od pobudnikov briške kolonije Franca Goloba ob odprtju razstave v Ajdovščini: »Mislim, da bodo imeli kuratorji, likovni kritiki in muzealci s to zbirko kar nekaj dela, če jih bo zanimala in če si bodo vzeli čas. Mi smo lahko samo ponosni, da smo pridelali tako zbirko!« Zbirka bi morala šteti blizu 400 del, če jih po besedah predsednika DLUSp-a Vladimirja Bačiča skoraj tretjina ne bi izpuhtela neznano kam. Drugače povedano, ukradli so jih, med njimi dragocena dela najbolj znanih udeležencev kolonij (Omana, Mehmedovića …). Društvo je namreč v Šmartnem obnovilo in opremilo t.i. Hišo kulture, jo deset let vzdrževalo in uporabljalo, ob delitvi novogoriške občine pa je prešla v roke nove občine Brda oziroma KS Šmartno. Novi gospodarji so zamenjali ključavnice, po hiši so se motovilili drugi uporabniki: »Naša dela so bila tam kot v samopostrežbi, desetletje smo si prizadevali, da bi dobili vsaj tisto, kar je ostalo. Prava kalvarija, no zdaj se je  odisejada naših slik, risb, grafik, kipov vendarle končala v Ajdovščini. Nekatera dela so tudi poškodovana,« pri čemer je Bačič pokazal na razstavljeno platno z dvema luknjama ajdovskega slikarja
Azada Karima.

Toda s tem se fond DLUSP-a še ne konča – po Šmartnem in Novi Gorici so se likovne kolonije nadaljevale v Vipavskem Križu, sicer tridnevne, toda spet se je izoblikoval zanimiv opus del, izbor pa bo zagotovo našel mesto na kateri od bodočih razstav v Lokarjevi galeriji, morda prav ob jubileju umetniških srečanj – Vipavski Križ bo namreč letos umetnike gostil že desetič.

rl

Oglejte si tudi