Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
JUTRI
13°C
4°C
SRE.
13°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek programa Predelava mesa v mesne izdelke, tradicija in podjetnost

Konec aprila se je zaključil izobraževalni program Predelava mesa v mesne izdelke, tradicija in podjetnost, ki ga je izpeljala Ljudska univerza Ajdovščina ob sodelovanju strokovnjakov s tega področja. Petindvajset udeležencev programa je prejelo potrdila o zaključku programa in se ob fotografijah spomnili, kaj vse so v programu videli in slišali.
Pogledali so film Priložnosti so, ki jim bo morda v spodbudo za nadaljnje učenje in pri oblikovanju lastne podjetniške poti. Predstavili smo še sistem nacionalnih poklicnih kvalifikacij, NPK Predelovalec mesa na tradicionalni način ter kako pokazati drugim svoja znanja s pripravo osebnega portfolija – mape.

Druženje in izmenjavo izkušenj smo nadaljevali pri udeležencu programa, gospodu Ivanu Jamšku v Mančah, ki nam je prijazno razkazal svojo vinsko klet in predstavil vina ter svoje mesne izdelke. Kot zanimivost naj povemo, da je gospod 'pravi pesnik' in nam je večer popestril s prebiranjem  pesmi o vinu in trti. Ob  obloženi mizi z  izdelki naših udeležencev (salam, pancet, klobas, sira, kruha …), smo v pogovoru izvedeli, kako notranje bogati so naši ljudje, s čim vse se ukvarjajo, kakšne talente razvijajo … Z gotovostjo lahko rečemo, da imajo številna neformalno pridobljena znanja in izkušnje, ki jih je vredno ovrednotiti s pripravo osebne mape in pokazati širši javnosti.

Udeleženci so v opravljeni anketi izrazili tudi potrebo po formalnih izobraževanjih, saj so se tokrat za udeležbo v programu odločili predvsem zaradi novih znanj, poleg tega pa tako koristno izrabijo svoj prosti čas. Všeč jim je bilo, da v programu niso bila le predavanja, pač pa tudi obiski predelovalnih obratov pri nekaterih praktikih, ki se z mesninami ukvarjajo bolj načrtno, za prodajo na trgu. Izrazili so željo po nadaljevanju programa, ki bi ponudil še več praktičnih prikazov in informacij, zato se morda spet dobimo v jesenskem/zimskem času.

Zahvaljujemo se vsem predavateljem in tistim, ki ste nam prijazno odprli vrata svojih domov ter z nami delili svoja znanja, izkušnje!  

Program je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad in je bil za udeležence brezplačen.

Helena Furlan

Oglejte si tudi