Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Slovensko leposlovje navdušuje že deveto leto

Primorske knjižnice so že devetič zapored zaključile akcijo spodbujanja branja slovenskih avtorjev – Primorci beremo 2015.
Gre za najširši projekt spodbujanja bralne kulture med odraslimi v Sloveniji, ki se za bralce začenja 23. aprila - ob Svetovnem dnevu knjige, zaključil pa se je 11. novembra 2015, tako da so vsi podatki že znani do Dneva slovenskih knjižnic, ki ga praznujemo 20. novembra.  Posebnost te bralne značke za odrasle je, da bralci berejo izključno leposlovna dela slovenskih avtorjev. Smisel projekta Primorci beremo je ohranjanje in zavedanje pomembnosti jezika, zlasti branja v materinem jeziku in utrjevanju občutka pripadnosti kulturnemu prostoru. Projekt vsako leto finančno podpre Javna agencija za knjigo RS, knjižnice pa se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah.

Projekt se odvija v devetih primorskih knjižnicah vključno z zamejstvom, kjer dosega neverjeten odziv. V okviru Lavričeve knjižnice Ajdovščina  je letos projekt zaključilo 129 bralk in bralcev, ki so skupaj prebrali kar 1215 knjig. Naši bralci ponovno dokazujejo, da je branje slovenskega leposlovja užitek in razvedrilo, mnogo bralcev prav skozi ta projekt spoznava poezijo, projekt kot tak pa  omogoča prebiranje del tako uveljavljenih avtorjev kot tudi dela mlajše generacije slovenskih piscev ali avtorjevih prvencev. 

Zaslužena priznanja in knjižno nagrado smo podelili 1. decembra na zaključni prireditvi, ko sta bila gosta publicistka Vesna Milek in gledališki in filmski igralec Boris Cavazza. Vesna Milek, pred kratkim je izšla njena knjiga Razpoložena za Pariz, je bila na tem prestižnem seznamu kar dvakrat. Najprej z romanom Če, nato pa še z romanizirano biografijo Borisa Cavazze z enostavnim a zgovornim naslovom Cavazza. V prijetnem klepetu z gostoma smo se najprej pogovarjali o Parizu, ki po zadnjih dogodkih ni več tak, kot je bil še v času Vesninih obiskov in kot ga vidi in opisuje v svojih kolumnah. Pa o muzah in pisateljih, kako oboji lahko vplivajo na umetnikovo ustvarjanje. Povedala sta marsikaj o sebi, kako je potekal »najdaljši intervju«, saj je pisanje  biografije potekalo ob večkratnih dolgih pogovorih, pa o boksu, o življenju in delu mornarja, o igralskem poklicu nekoč in danes.

Gosta sta podelila priznanja vsem, ki so tudi letos zaključili ta projekt branja slovenskega leposlovja. Posebnih čestitk sta bili deležni tudi naša dolgoletna članica Marija Doljak  in Mima Stibilj, ki, čeprav je za njima že več kot devetdeset let, še vedno z veseljem bereta. Posebno priznanje  je prejela tudi Milojka Lemut, ki je z navdušenjem prebrala prav vseh 73 knjig s predlaganega seznama.

Zdenka Žigon

 

Oglejte si tudi