Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Drugo delovno srečanje Wind Risk projekta v Ajdovščini

V okviru mednarodnega projekta Wind Risk (2015 - 2016), sofinanciranega iz finančnega mehanizma za civilno zaščito Evropske Komisije, se bo v Ajdovščini 6. in 7. oktobra 2016 odvijalo drugo delovno srečanje projektnih partnerjev Wind Risk projekta.
Projekt Wind Risk, vreden 400.000 evrov, obravnava problematiko močnega vetra na območju občine Ajdovščina, severnega Porenja - Vestfalije in osrednje Dalmacije. Ajdovska burja je glavna tema analiz slovenskih partnerjev v projektu - Občine Ajdovščina in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Ostala dva partnerja sta Univerza v Splitu (Fakulteta za elektrotehniko, strojništvo in ladjedelništvo) in Tehnična Univerza Dortmund (Inštitut za prostorsko planiranje). Wind Risk projekt prispeva k boljšemu razumevanju problematike hudega vetra in vetrnih sunkov in izboljšanju pripravljenosti nacionalnih in lokalnih civilnih zaščit, s posebnim poudarkom na nenavadnih pojavnih oblikah hudega vetra zaradi klimatskih sprememb. Visokofrekvenčne (neuradne) meritve vetra tudi v Ajdovščini (https://www.windrisk.eu/index.php/2015/09/21/measurements-in-ajdovscina/) namreč opozarjajo, da veter, še posebno burja, dosega večje hitrosti od pričakovanih in da je potreba po natančnejši obravnavi tega fenomena nujna.

V Ajdovščini bo 6. in 7. oktobra 2016 potekalo drugo srečanje projekta Wind Risk. V četrtek bodo omenjeni projektni partnerji evalvirali že zaključena poročila o ocenah ogroženosti pred hudim vetrom http://www.windrisk.eu/index.php/2016/07/15/reports/, dorekli napredek načrtov zaščite in reševanja v primeru hudega vetra in načrtovali prihodnje aktivnosti ter si ogledali ajdovski merilni sistem vetra na stadionu. V petek bo potekala delavnica odprtega tipa, ki predvideva v dopoldanskih urah nagovore zunanjih in notranjih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s problematiko močnega vetra v Vipavski dolini. V popoldanskih urah pa bo potekal terenski ogled lokalnega okolja, prilagojenega na veter, in njegovih značilnosti, ki jih Wind Risk še posebej obravnava: infrastrukture, tranzita, zgradb, gozdov in nenazadnje vplivov na prebivalstvo. V kolikor bi se nam želeli pridružiti, nas prosim obvestite na tel. (05) 365 91 44.

V Ajdovščini si tako obetamo uspešno predstavitev pojava hudega vetra lokalni in mednarodni javnosti za boljše razumevanje hudega vetra in posledične boljše pripravljenost tudi ajdovskega lokalnega okolja!

Wind Risk delovna skupina iz Ajdovščine

Oglejte si tudi