Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Žegnanjska nedelja v Križih

Obnovljen glavni oltar in nova oltarna miza v cerkvi Povišanja sv. Križa.

Obnovljen glavni oltar in nova oltarna miza v cerkvi Povišanja sv. Križa.

Druga nedelja v septembru je bila za prebivalce Kriške planote praznična nedelja, vse poti pa so vodile k podružnični cerkvici Svetega Križa. Letošnje praznovanje je bilo še posebej slovesno, saj je dekan g. Franc Vidmar, blagoslovil obnovljen oltar in novo oltarno mizo.

Cerkvica, ki stoji v neposredni bližini vasi Vrhovo, datira v visoki srednji vek. Osnova je bila zgrajena v 12. stoletju- času križarskih vojn, tekom stoletij pa je doživela kar nekaj sprememb. Enako je bilo z notranjo opremo in oltarji. Sedanji glavni oltar je bil narejen leta 1884, kipi svetnikov na njem pa so še starejši, saj so s prejšnjega oltarja. Vse skupaj je že močno načel zob časa, zato so se vaščani odločili, da je čas za obnovo. Zahtevno delo so zaupali restavratorskem ateljeju Legan, kjer so oltar v celoti obnovil in mu povrnil prvotni sijaj. Celovita obnova in zaščita bosta omogočili, da bo lahko služil tudi prihodnjim generacijam Križanom in vernikom od drugod.

Oltarne mize cerkvica do sedaj še ni imela. Izdelal in daroval jo je domačin Andrej Nahtigal. Tudi miza, izdelana iz trpežnega hrastovega lesa bo služila pri bogoslužnih obredih daleč v prihodnje rodove.

S tem pa obnova predvidoma še ni končana, saj imajo vaščani v mislih tudi obnovo desnega stranskega oltarja- najstarejšega oltarja v Žužemberški župniji. Tomaž Špelko

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Oglejte si tudi