Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Miklavževanje v Križih

Da je tudi Kriško planoto obiskal sv. Miklavž, ni nobena novica, pa vendar je bil njegov letošnji obisk nekaj prav posebnega, saj nas je obiskal nekoliko drugače kot prejšnja leta. Če je do sedaj vedno prihajal v vsako hišo posebej in ga pod okriljem noči, nikoli ni nihče videl, pa je bil letošnji obisk popolnoma drugačen.

Pred nekaj dnevi, smo preko njegovih pomočnikov dobili sporočilo, da nas bo obiskal že zvečer in nas takrat vse skupaj tudi obdaroval. Glede na sporočilo, se je v soboto zvečer pred gasilskim domom PGD Križi, zbrala množica otrok in odraslih- domačinov in tudi od drugod, vsi skupaj pa smo polni nejevere čakali, kaj se bo zgodilo. Med čakanjem smo modrovali o Miklavžu in njegovem prihodu. "Ali sploh obstaja"? "Ga je že kdo kdaj videl"? "Je to še ena slaba šala"? (Ene smo bili v zadnjem mesecu Križanje že deležni.) Da nas ne bi zeblo, so poskrbeli člani PGD Križi, ki so za sprejem pripravili gasilski dom, za obiskovalce pekli palačinke, poskrbeli za tople napitke, pecivo, itd.- vse brezplačno in v želji, da obiskovalcem naredijo prijeten Miklavžev večer- pa naj sv. Miklavž pride ali ne. Otroci so nestrpno spraševali kdaj pride, odrasli pa so le skomigovali z rameni in odgovarjali:  "Če ste bili pridni bo že prišel, če ne pa..."? Napetost je naraščala, dan se je že prevesil v noč, ko...

"Mami, mami, kaj pa je tam"? Vsi smo se zazrli v daljavo in glej- iz teme so se pričele pojavljati lučke. Je to sv. Miklavž? Še nekaj trenutkov in dvoma ni bilo več. Da, res se nam je približeval sv. Miklavž v spremstvu angelčkov in po rožljanju verig sodeč, tudi parkeljnov. Veselje ob njegovem prihodu je težko opisati. Z več strani sem (odrasle) slišal, da tokrat sv. Miklavža vidijo sploh prvič v življenju. In imeli smo kaj videti. Sprevod sestavljen iz njegovih pomočnikov in angelčkov, ki so pripeljali njega in še eno polno šajtrgo daril ter parkeljna (na srečo je bil le eden). Česa podobnega v Križih res še nismo videli.

Po uvodnem pozdravu, se je sv. Miklavž najprej posvetil otrokom, ki so odgovarjali na njegova vprašanje, peli in molili, nato pa se je pričelo težko pričakovano obdarovanje. Miklavž je bral imena pridnih otrok in ti so prihajali po darila. Izkazalo se je, da so bili vsi prisotni otroci med letom pridni, zato jim tudi parkelj ni mogel do živega, čeprav se je močno trudil. Nekoliko pa se je zapletlo pri obdarovanju odraslih. Ti so po večini dobili le skromna darilca, na lastne oči pa sem videl, da se jih je lotil tudi parkelj, jih nekaj polovil in vklenjene odpeljal neznano kam. (Iz videnega bi lahko sklepali, da so otroci v Križih zelo pridni, pri odraslih pa je še nekaj "rezerve".)

Po končanem obdarovanju se je sv. Miklavž še krajši čas zadržal v naši družbi, nato pa s svojim spremstvom izginil v gosti megli, še prej pa obljubil, da nas obišče tudi prihodnje leto- če bomo pridni seveda. Tudi otroci so kmalu odšli domov odpirat darila, odrasli pa smo z Miklavževanjem nadaljevali še pozno v noč in polni vtisov prišli do sklepa, da... ja, prihodnje leto bomo morali biti še nekoliko bolj pridni.  

                                                                                                                                                         Tomaž Špelko

Oglejte si tudi