Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

BOŽIČNO NOVOLETNI KONCERT NA DVORU

Pred iztekom leta, 29. decembra 2017, smo v Kulturnem društvu Dvor pripravili božično novoletni koncert v izvedbi pevskih zborov, ki delujejo v okviru društva. Koncert je potekal v večnamenski dvorani na Dvoru, ki so jo številni obiskovalci napolnili do zadnjega kotička.

Božično novoletno vzdušje smo pričarali s pristno okrasitvijo, lepo okrašeno jelko, unikatnimi ročno izdelanimi jaslicami in prav tako ročno izdelanim glinenim obeskom, ki so ga obiskovalci prejeli v dar. Kuliso je dopolnila video projekcija božično novoletnih motivov.

Koncert sta otvorila naša mlada člana, Rok in Tilen, ki sta z izbranimi, na trenutke hudomušnimi in navihanimi besedami, pevce in obiskovalce popeljala skozi celoten koncert. V prvem delu je Mešani pevski zbor Dvor ob Krki pod vodstvom zborovodje Roberta Kohka zapel priljubljene tradicionalne božične pesmi, ki nam s svojo vsebino in melodičnostjo, ne glede na svetovnonazorsko prepričanje, vnesejo toplino, mir in radost, kar je posebni čar božiča, družinskega praznika v krščanskem svetu.

Drugi del je dal koncertu poseben pečat, saj je prvič nastopil Otroški pevski zbor Dvor ob krki, ki ga sestavljajo naši najmlajši člani, deklice in dečki stari od tri do sedem let. Čeprav zborček deluje šele tretji mesec, so se naučili in nam zapeli kar tri pesmi, za kar gre velika zasluga zagnani zborovodkinji Tjaši Primc in seveda vsem staršem, ki otroke vzpodbujajo in podpirajo, da sodelujejo v zborčku. Še posebej so navdušili z interpretacijo pesmi Ole majole, ki so jo ljubki malčki z božičnimi kapicami tako zapeli kot zaigrali ter na ta način ogreli srca ne samo svojim staršem, ampak vsem obiskovalcem.

Tudi nadaljevanje koncerta je potekalo v sproščenem vzdušju, saj je zborovodja Robert Kohek klaviature, na katerih je spremljal otroke, zamenjal za harmoniko, ob kateri so fantje Vokalne skupine Dvorjani zapeli tri pesmi različnih zvrsti. Tebi le se pesem glasi nam je pričarala delček opere Gorenjski slavček, S triglavskega veter  nam ob vseh priložnostih vzbudi našo včasih malo šibko narodno zavest, dalmatinska melodika z  Maslina je neobrana pa nas vedno poveže kot nekdaj v skupni državi.

Koncert je nadaljeval mešani pevski zbor. Zapeli so nam še pet pesmi sicer različnih zvrsti, vendar vse s prijetno toplo vsebino, ki vedno okrepi čar božično novoletnih dni. Sveta noč ob koncu pa je kot običajno ta že skoraj ponarodela pesem celotno dvorano spremenila v veliki pevski zbor. Hkrati je bila ta priljubljena pesem uvod v nadaljevanje našega druženja, ko smo si ob sladkih dobrotah izpod rok naših pevk in kozarčku rujnega priznanega suhokranjskega vinarja izmenjali vtise in izrekli voščila za prihajajoče novo leto.

Člani Kulturnega društva Dvor se bomo skupaj z našimi obiskovalci s ponosom spominjali Božično novoletnega koncerta 2017, pa ne zaradi dogodka samega, ampak zato, ker smo skupaj dokazali, da nam lepa pesem, prijetna beseda in topel stisk rok še vedno pomeni več kot neosebni virtualni svet z množico materialnih dobrin.

Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti vsem obiskovalcem, ki ste s tako številčno udeležbo podprli naše delo in hkrati potrdi, da gredo naša prizadevanja v pravo smer. Koncerta seveda ne bi bilo brez naših prizadevnih pevcev v vseh treh zasedbah, ki so skupaj z obema zborovodjema vložili številne ure prostega časa, da so izpilili svoje glasove za tako ubrano petje. Hvala vsem, ki ste kakor koli prispevali, da smo uspeli pripravi in izpeljati letošnji koncert. Hvala tudi vsem, ki nas vzpodbujate in podpirate naše delo. To nam daje zagon za nadaljevanje naših aktivnosti. Spremljate nas, novi dogodki na Dvoru vas čakajo že v januarju 2018.

Besedilo: Valerija Vidmar, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

 

Oglejte si tudi