Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
15°C
11°C
Oceni objavo

8. ocenjevanje ekološke pijače šmarnice v Žužemberku

 V kleti žužemberškega gradu, kjer je bila še pred stoletji vinska klet z lesenimi sodi, so se  22. aprila zbrali ljubitelji in pridelovalci vse bolj cenjene  ekološke alko pijače šmarnice.   Ocenjevanje alkopijač samorodnic – samorodnih vinskih trt, tako so organizatorji TD Suha krajina poimenovali  nesporno ekološko pijačo, kar pa ni v nasprotju z vinskim zakonom so pripravili že  osmo  leto zapored.

Ocenjevalni komisiji  sta  po besedah predsednika ocenjevalne komisije Ludvika Legana vodila dva eminentna pokuševalca vin, samih imen pa ni razkril. Na letošnje ocenjevanje so vinogradniki tokrat prinesli kar 134   vzorcev različnih vrst te pregrešne samorodnice praktično iz cele Slovenije, širše Dolenjske, z vinskih goric Lisca, Malega Riglja, Golobinjeka, Soteške in Straške gore, Hriba, Lubanca, od Črnomlja do  Ljubljane in celo  sosednjega Žakanja na  Hrvaškem.  Številne zbrane so nagovorili predsednik TD Suha krajina Vlado Kostevc, župan občine Žužemberk Franc Škufca ter gosta predsednik Društva Kočevarjev staroselcev Avgust Gril in mag. Dušan Štepec  z novomeške enote Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije, ki se je zavzel, da bi bila  šmarnica, ki je praktično prepovedana,  pravno uzakonjena kot so samorodnice v Italiji ali Avstriji in bila del širše   vinarske zgodbe (skupaj z ostalimi vinogradniki), ki jo peljejo  v Suhi krajini. Avgust Gril pa  je predlagal  prvo   semensko banko starih sort samorodnic s katero bi   ohranili stare sorte našim zanamcem.  

Organizator je podelil  21  bronastih,  88 srebrnih in 24 zlatih priznanj  ter  enega šampiona, niso pa izločili nobenega vzorca.  Šampion in absolutni zmagovalec letošnjega ocenjevanja je pa je postala družina Bradač  iz Soteške gore  za šmarnico sladko  s skupno  oceno 9,68 točke.  Bradačevi so prvič prejeli naziv šampiona že leta 2011 za vino amerikan-polsladko.

Številni zbrani ljubitelji, v resnici ta hip najbolj ekološke pijače, so v kulturnem programu prisluhnili Žužemberškim rogistom,    pevkam TD Suha krajina v pokrajinskih nošah in  Krvavškim planšarjem, ki so v nadaljevanju večera poskrbeli za odlično vzdušje.Ur

Oglejte si tudi